91ÊÓÆ”

Catrin Lundström, REMESO, har redigerat ett specialnummer av Scandinavian Studies om 'nordisk vithet'.

Att svenskar, norrmÀn och danskar betraktats som tillhörande 'den vita rasen' har inte alltid varit en sjÀlvklarhet. För ett par hundra Är sedan nÀr rastÀnkandet gjorde insteg, föll nordbor ibland utanför kategorin 'vita', för att senare fÄ representera förestÀllningar om en idealtypiskt, ren, vit ras. Dessa historiska konjunkturer för ett idag grundligt vederlagt rasbegrepp Àr en del av det som stÄr i fokus i specialnumret av Scandinavian Studies (2:2017) om 'nordisk vithet' som docenterna Catrin Lundström, REMESO, LiU, och Benjamin R. Teitelbaum, University of Colorado Boulder, har redigerat.

Specialnumret samlar en rad olika forskares empiriska studier av olika förestÀllningar om 'nordisk vithet', dvs hur 'det nordiska' förhÄller sig till 'vithet' och hur idéer om detta förÀndrats, bland annat beroende pÄ tid, plats och ideologisk kontext, som studeras.


Citatet i rubriken Àr hÀmtat frÄn en redogörelse av en skogsarbetares möte 1901 med "illaluktande" svenskar i Minnesota. Detta lyfter redaktörerna fram i sin introduktion av specialnumret. Resten av denna skogsarbetares redogörelse gör det uppenbart att svenskar dÄ sÄgs ned pÄ som en lÀgre stÄende "ras", helt Ätskild frÄn de vita anglosaxerna.

Denna bild stÄr i bjÀrt kontrast till andra bilder och förestÀllningar av kopplingen mellan det nordiska och det vita, som berörs i numret. Den historiska förÀnderligheten i frÄga om vad "vit" betyder, paras sÄ med texter som ser pÄ förestÀllningar om vithet i samtiden, kopplade till rasistiska politiska organisationers nostalgiska vithetsideal. Andra texter behandlar hur frÄgan om vithet behandlas i media och litteratur och hur den vÀcks till liv och Àr nÄgot som alla mÄste förhÄlla sig till, Àven som invandrad eller adopterad i nÄgot av de nordiska lÀnderna. 

- Sammantaget visar artiklarna i denna utgÄva av Scandinavian Studies hur vithet Àr ett förÀnderligt, flytande och svÄrfÄngat begrepp, men likvÀl mycket aktivt och levande bÄde för de som inte passar in i det och för de som driver politiska rörelser med det som ett ledord, förklarar Catrin Lundström. 

-Vi visar att vitheten Àr kontextuellt och historiskt förÀnderlig och att den nordiska vitheten har en specifik position i denna historia.

LÀs mer innehÄllet i

Taggar