91ÊÓÆ”

19 september 2016

Sten Johansson och hans forskargrupp i konstruktionsmaterial skådar in i superlegeringars inre. Att veta exakt hur ett material utmattas och slutligen brister är av avgörande betydelse för att kunna öka effektiviteten i gasturbiner och jetmotorer.

För att producera el frÄn solstrÄlar, strömmande vatten eller heta gaser behövs turbiner. Med kraven pÄ minskade koldioxidutslÀpp krÀvs ocksÄ att turbinerna blir allt effektivare och att de kan drivas vid allt högre temperaturer. SjÀlvklart stÀlls dÄ Àn högre krav pÄ de material som anvÀnds i turbinbladen, eller i flygplanens jetmotorer. Materialet mÄste tÄla stor belastning i mycket höga temperaturer under lÄng tid och fÄr inte heller korrodera.

Viktigt Àr ocksÄ hur materialet beter sig nÀr det börjar bli slitet och utmattat. Ett material som spricker sprött med en skarp snittyta ger ingen förvarning, det brister tvÀrt med ett kostsamt haveri som följd. Om materialet dÀremot dras ut, deformeras plastiskt, försÀmras bara funktionen och felet kan ÄtgÀrdas utan risker för katastrof.

Enkristallint material

Det materialforskarna nu specialstuderar Àr en nickelbaserad legering, CMSX-4, som Àr en sÄ kallad superlegering eftersom den har superegenskaper. Den Àr förhÄllandevis spröd i rumstemperatur men blir oerhört stark vid höga temperaturer - den tÄl hög belastning och korroderar inte. Materialet kan ocksÄ gjutas sÄ att ett helt turbinblad bestÄr av en enda kristall, vilket innebÀr att det inte finns nÄgra korngrÀnser dÀr det annars lÀtt uppstÄr sprickor nÀr material belastas. Men Àven superlegeringar brister och tidigare har forskarna inte vetat hur de mekanismerna ser ut.


NÀrmast av en slump upptÀckte Sten Johansson, professor i konstruktionsmaterial pÄ Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling, att en nygammal teknik att titta pÄ materialet med svepelektronmikroskop innebar enorma möjligheter att titta in i materialets inre. Genom att studera smÄ provstavar som utsatts för hög vÀrme och upprepad belastning tills de havererar har forskarna lyckats trÀnga in i superlegeringens inre och hittat lösningen pÄ gÄtan.

De kunde visa att nÀr superlegeringen, som bestÄr av nickel och ett stort antal andra grundÀmnen, belastas gÄng pÄ gÄng förÀndras sÄ smÄningom delar av strukturen vilket visar sig som ljusa band i elektronmikroskopet. FortsÀtter belastningen skapas utmed banden en spegelbild av molekylstrukturen, en tvilling. DÀr tvÄ eller flera tvillingar korsar varandra uppstÄr nya kristaller i materialet. Det blir polykristallint, vilket innebÀr att det snabbt försvagas och slutligen brister tvÀrt.

Bilder av materialets inre

Tekniken som anvÀnds för att pÄ detta sÀtt fÄ en skarp bild av hur materialet omvandlas under ytan kallas Channeling, eller egentligen Electron Channeling Contrast Imageing. Den gÄr förenklat ut pÄ att elektroner med hög energi skickas in i materialets yta. Beroende pÄ hur varje elektron fÀrdas inne i kristallstrukturen sÄ passerar de antingen rakt igenom i de kanaler som atomplanen bildar inne i materialet, eller sÄ krockar de med en atom och studsar tillbaka i nÄgon vinkel. Med hjÀlp av kontrasten frÄn de studsande elektronerna kan forskarna skapa bilder av materialets inre.

Genom att jÀmföra bilder av det jungfruliga materialet med bilder frÄn material som börjar bli utmattat och slutligen havererar kan alltsÄ Sten Johansson och hans grupp visa exakt vad som sker inne i materialet under drift.

Med hjÀlp av elektrondiffraktion, Electron BackScattering Diffraction, kan de ocksÄ studera brottytor och se hur kristallerna Àr orienterade.

- NÀr man inte vet vad som hÀnder inne i materialet mÄste man mÀta hur materialet reagerar pÄ yttre laster och pÄ variationer i temperaturen, men vet man vad som hÀnder i materialet, pÄ atomnivÄ, kan man arbeta mera mÄlinriktat för att förbÀttra egenskaperna, sÀger Sten Johansson.

NÀsta steg blev dÀrför att vÀrma upp en provstav av materialet till 1000 grader under mer Àn 500 timmar och dÀrefter utsÀtta den för samma belastning som den tidigare provstaven. De fann dÄ att nÀr materialet mattades ut denna gÄng brast det inte tvÀrt, utan förÀndrades istÀllet plastiskt, ett beteende som forskarna ocksÄ kunde förklara med hjÀlp av den information som tekniken med Channeling gav.

- Vi fann att de deformationsmekanismer som i normala fall Àr tillÀmpliga inte alltid beskriver beteendet vid en plastisk deformation i superlegeringen. IstÀllet förekommer hÀr andra typer av mekanismer som baserar sig pÄ bildandet och tvillingar och en spÀnningsinducerad atomdiffusion - dÀr atomerna sprider sig lite slumpmÀssigt i materialet - kallat superrafting, berÀttar Sten Johansson. (bilden nedan)

Resultatet publicerades i Acta Materiala 2009.

Kunskap av ökad betydelse

Kunskaperna om de hÀr fenomen blir allt viktigare eftersom man vill kunna förutsÀga utmattning och skador i materialen genom modellering och simulering i dator.

Sten Johansson och hans grupp arbetar nÀra industrier som Siemens, Sapa, GrÀnges och Scania som alla har starka intressen i materialutvecklingen. Det handlar inte bara om studier av nickelbas-legeringar utan Àven om exempelvis spÀnningar i gjutjÀrn, belÀggningar av ytor som gör materialen tÄligare eller studier av andra högtemperaturlegeringar.

- Förtroendet för oss Àr stort och vÄr forskning Àr starkt kopplad till industrins behov. Men medan de inom industrin ofta nöjer sig med att gÄ halvvÀgs söker vi oss fram hela vÀgen för att verkligen förstÄ mekanismerna. Vi kan sedan Äterkomma till dem med nya kunskaper de har stor nytta av. Jag har ocksÄ förmÄnen att arbeta i en mycket bra grupp dÀr vi ocksÄ utbildar duktiga ingenjörer som bidrar med sina kunskaper nÀr de kommer ut i arbetslivet, sÀger Sten Johansson.

Monica Westman-Svenselius 2013-11-28

Sten Johansson, professor i konstruktionsmaterial


Forskar kring karakterisering och utveckling av material och processer med tydlig industrikoppling, som lÀtta material och legeringar, kompositer och olika sammansatta material. Det handlar Àven om högtemperaturmaterial, liksom keramiska och metalliska belÀggningar. Gruppen studerar Àven gjutprocesser, vÀrmebehandling och höghastighetsbearbetning av material.

Forskargruppen vÀxer stadigt, men bestÄr just nu av 15 medarbetare, varav tre seniora forskare och Ätta doktorander.