91ÊÓÆ”

Lär känna oss


Linköpings universitet - med mod att tänka fritt och göra nytt.

Linköpings universitet - med mod att tänka fritt och göra nytt. Så lyder vår vision. Genom att tänka fritt och göra nytt tar vi oss an samtidens utmaningar. Vi är modiga på vår resa och är övertygade om att vi tillsammans, med stora och små handlingar, bidrar till en bättre värld. Möt några av alla oss som jobbar här och som på olika sätt bidrar till vår vision.

Anställda i siffror

4 500

Vi är 4 563 medarbetare vid LiU.

52/48

Vi är 52 procent kvinnor som arbetar här och 48 procent män.

45

Medelåldern är 45 år.

1 780

1 777 lärare och amanuenser arbetar här. 

1 300

1 261 doktorander arbetar här. 

1 550

1 553 arbetar inom verksamhetsstödet.

Vilka vi är, vad vi gör och lite av det som gör oss stolta

LiU får kvalitetsstämpel av EU

Linköpings universitet har tilldelats EU-kommissionens utmärkelse HR Excellence in Research Award. Det är en kvalitetsstämpel som visar att universitetet arbetar systematiskt med att förbättra forskarnas arbetsvillkor.

Eiko Yasui.

Japan möter Sverige i forskning om språk

Under ett år har Eiko Yasui forskat om språk, grammatik och kroppsrörelser vid LiU. Hennes arbete har inspirerat och gett nya insikter i hur vi kommunicerar och interagerar. Hon har trivts bra och lovordar den svenska arbetskulturen.

LiU i framkant inom strategisk forskning

Linköpings universitet visar sin styrka inom forskningen genom att bli framlyft i Vinnovas senaste rapport om strategiska teknikområden för Sverige. Inom tre områden räknas LiU som ledande.

Skapa framtiden med oss

Möt Bijar Ghafouri

Bijar Ghafouri forskar om vad som händer i kroppen vid långvarig smärta. Som forskare vill hon ha utmaningar och våga ta risker ibland. På LiU uppmuntras hon till att vara modig och tänka fritt. LiU erbjuder möjlighet att samarbeta med andra forskare som gärna delar med sig av sina kunskaper.

Hör henne berätta mer om vad som är unikt på LiU och vad som får henne att trivas arbetsplatsen.

Läs också: Med smärta som drivkraft - från flykting till professor

Möt Marcus Liw

- Jag Àr smÄbarnsförÀlder. NÀr arbetsdagen Àr slut Àr arbetsdagen slut och jag kan slÀppa jobbet och landa hemma, sÀger Marcus Liw vid Digitaliseringsavdelningen.

Hör honom berÀtta vad som gör att han trivs sÄ bra pÄ LiU.

Möt Björn-Ola Linnér

Björn-Ola Linnér skulle bli samhällslärare. I stället blev han klimatforskare. Han hade aldrig föreställt sig en akademisk karriär. Ändå blev han professor på Tema Miljöförändring i Linköping och aktiv som forskare i miljödebatten.

Läs också: Björn-Ola Linnér: Jag är en förkrossad optimist

Vi begränsar vår klimatpåverkan

Ett av vÄra miljömÄl Àr att minska klimatavtrycket (CO2e) frÄn flygresor med 30 procent till och med 2024, jÀmfört med 2019. Vi ska i första hand övervÀga om det digitala mötet kan ersÀtta en resa för oss och/eller dem vi möter, sÀrskilt vid kortare möten. I andra hand ska vi resa kollektivt (tÄg, buss, spÄrvagn) och i tredje hand med flyg eller bil. Vid inrikes resor och kortare resor (under 50 mil) vÀljer vi tÄg framför flyg.
Vi ska inte minska resandet, vi ska ändra sättet att resa. Varje flygresa räknas. Så skippa en konferens som kräver flyg eller ta tåget i ena riktningen.
Karolina Kristenson, Institutionen för hälsa, medicin och vård.

Vi ska ändra sättet att resa

Möt fyra av våra 323 professorer

Vi värnar om allas lika värde och vill att också du gör det