91ÊÓÆ”

Vilka förhållanden är kritiska för studenter från olika professioner för att uppnå en delad förståelse av simulerade händelser och uppnå koordinerat teamarbete?

Denna delstudie i projektet "Interprofessionellt lÀrande i simuleringsbaserad undervisning för vÄrdprofessionerna" koordineras av Linköpings universitet. Den fokuserar pÄ hur professionell kunskap utarbetas i ett interprofessionellt sammanhang. Enligt Kemmis (2009) Àr all yrkesutövning alltid beskaffad, förkroppsligad och belÀgen (constituted, embodied and situated) - vad specifika personer gör vid en viss tidpunkt och plats Àr meningsfulla aktiviteter. Praktik ses som den fysiska miljön ('set-up'), ord och diskurser ('sayings'), hur mÀnniskor agerar och interagerar i det fysiska och materiella rummet ('doings') och slutligen relationerna mellan mÀnniskorna ('relatings').

Denna teoretiska inramning genererar de analytiska kategorierna för att rikta fokus mot och fÄnga hur vÀgarna i det simulerade scenariot möjliggör för deltagarna att bidra med olika yrkesperspektiv i sina ord och handlingar och hur dessa i sin tur möjligen bidrar till konstruktionen av interprofessional kunskap. Andra frÄgor Àr hur individer relaterar till varandra och förhandlar om olika kunskaper och vilka aspekter av situationen som Àr föremÄl för kommunikation och förhandlingar. Ett tredje fokus Àr hur mönster av relationer etableras och vilka mönster av uppgiftsfördelning och prestation som kommer fram i simuleringen.

Dataanalys om det interprofessionella samarbetet mellan hÀlso- och sjukvÄrdsstudenter (sjuksköterskestudenter termin 6 och lÀkarstudenter termin 11) i studie 1 utförs inom forskargruppen i Linköping, dÀr samarbete mellan forskare i pedagogik och lÀrare vid Clinicum ingÄr.

Ingår i forskningsprojekt: