91ÊÓÆ”

Dosimetri vid röntgendiagnostik

KAP meter

Röntgenundersökningar i modern sjukvård ger ett betydande bidrag till befolkningens stråldos från joniserande strålning. För att kunna ge en säkrare vård behöver vi mer noggranna metoder att uppskatta patientstråldoserna så att sjukvården kan minimera dess risker och säkerställa god kvalitet.

Röntgenapparater har anvÀnts i över hundra Är för att undersöka mÀnniskokroppen och vÀgleda kirurgen vid operationer. SjukvÄrden anvÀnder idag mer röntgenapparater Àn nÄgonsin. DÀrför Àr det viktigt att minimera strÄldoserna för patienterna för att fÄ en sÀker vÄrd. Patientdoserna mÀts med en dosimeter (KAP meter) monterad i röntgenapparaten. Dess förmÄga att korrekt mÀta dosen begrÀnsas av hur vÀl den kan kalibreras dvs. visa det korrekta dosvÀrdet.

I vÄr forskning tillsammans med StrÄlsÀkerhetsmyndigheten utvecklar vi mer noggranna kalibreringsmetoder med hjÀlp av datorsimuleringar av hur strÄlningen absorberas i dosimetern. Utmaningen för oss Àr att dosimeterns signal beror pÄ strÄlningens energi och inte bara pÄ strÄldosens storlek. RöntgenstrÄlningens energi varierar med patientens storlek och typen av röntgenundersökning. Vid undersökning av lungorna och av storvuxna patienter Àr t.ex. energin högre Àn vid undersökning av skelettet och av barn. Genom att skapa en datormodell av röntgenapparaten kan vi simulera röntgenstrÄlningens energier och hur dessa absorberas i dosimetern. DÄ kan vi ta reda pÄ dosimeterns sÄ kallade energiberoende och korrigera för detta vid kalibreringen. 

Resultatet visar att dosimeterns energiberoende beror pÄ ett mycket tunt lager av elektriskt ledande indiumoxid. Genom att ta hÀnsyn till detta tunna lager vid kalibreringen och mÀta signalen med en dosimeter med mycket litet energiberoende (jonkammare) har vi visat att det Àr möjligt att mÀta patientdoser med betydligt högre noggrannhet (±7%) Àn tidigare (±25%). Med den ökade noggrannheten Àr det meningsfullt för sjukvÄrden att göra ytterligare, smÄ successiva anstrÀngningar att minska patientdoserna utan att bildkvaliteten försÀmras. Detta leder till en Ànnu sÀkrare vÄrd. 

LĂ€s mer i Alexandr Malusek, Ebba Helmrot, Michael Sandborg, Jan-Erik Grindborg and Gudrun Alm Carlsson . Phys. Med. Biol. 59, 7195-7210 (2014)

Medarbetare

Forskningscentrum

Organisation