Det framvÀxande elkraftsystemet med hög andel förnybar kraftproduktion Àr allt mindre planerbart och uppvisar andra fysikaliska egenskaper Àn tidigare. Detta innebÀr att arbetet för kontrollrumsoperatörer som övervakar och sÀkerstÀller systemstabilitet förÀndras frÄn passivt övervakande till ett mer aktivt och intensivt kognitivt arbete.
Elsystemet bestÄr förenklat av tre olika delar:
- Producenter, dvs kraftverk av olika slag,
- Konsumenter, dvs hushÄll, företag och samhÀllsfunktioner
- NÀtoperatörer som ansvarar för överföring av elenergin mellan producenter och konsumenter
Hur mycket el som produceras, överförs och anvÀnds styrs förstÄs av fysikens lagar, men ocksÄ av elmarknaden och vilket priset för elenergi och andra tjÀnster som behövs i elsystemet sÀtts. För att sÀkerstÀlla att elsystemet Àr stabilt och att konsumenterna har tillgÄng till den el de behöver finns i varje land Ätminstone en systemoperatör. I Sverige Àr Svenska kraftnÀt utsedd till systemoperatör för det svenska elkraftsystemet.
Tillsammans med i första hand producenter, och andra nÀtoperatörer (distributionsföretag) svarar Svenska kraftnÀt för att stabiliteten upprÀtthÄlls. Det inkluderar bland annat att frekvensen och spÀnningen i systemet ligger runt nominella vÀrden.
För att göra det arbetet har Svenska kraftnÀt ett kontrollrum bemannat dygnets alla timmar, frÄn kontrollrummet övervakas frekvens, flöden och spÀnningsprofiler. De senaste Ärens utveckling mot allt mer vÀderbaserad produktion, sammantaget med en allt större integration av elsystemet över Europa har gjort att arbetet i kontrollrummet blir allt mer arbetsintensivt.
Syfte
Projektets syfte Àr att utifrÄn ett tvÀrvetenskapligt angreppssÀtt skapa kunskap om hur arbetet i framtidens kontrollrum för elkraftsystem pÄverkas och hur mÀnniskans respektive stödsystemens uppgifter och ansvar kan och bör utvecklas.
Genomförande av projektet
Projektet ska bedrivas som ett samarbete mellan institutionerna för Elektroteknik, avdelningen Elkraftteknik och MÀnnisko-Centrerad Teknik, avdelning Medieteknik & interaktionsdesign vid KTH, samt institutionen för Industri och materialvetenskap, avdelning Design & Human Factors pÄ Chalmers.
Arbetet har tvÄ huvudsakliga utgÄngspunkter, dels vilken information som kan hÀmtas frÄn ett framtida elkraftsystem i form av tekniska och fysikaliska mÀtvÀrden, samt hur dessa ska aggregeras och kvalitetssÀkras för att kunna anvÀndas för beslutsstöd. Den andra utgÄngspunkten Àr nuvarande praktik och arbetssÀtt i kontrollrummen, samt hur denna Àr under utveckling. UtifrÄn denna utgÄngspunkt fÄngas krav och förutsÀttningar för den mÀnskliga operatörens agerande i samverkan med stödsystemen.