91ÊÓÆ”

Hur kan städer öka sin transformativa kapacitet och styra mot ett klimatneutralt energisystem? I detta projekt kommer vi att utvärdera urbana transformativa styrmedelsinsatser och ta fram ett tvärvetenskapligt ramverk som möjliggör för städer att bygga strategier för kontinuerliga och lärandeorienterade utvärderingar. Detta kommer i sin tur kunna bidra till en mer effektiv implementering av urbana transformativa styrmedel.

Klyftan mellan stad och landsbygd ökar.
Fotograf: franswillemblok

I detta projekt beaktar vi stĂ€dernas kapacitet för en transformativ energi- och klimatomstĂ€llningen med fokus pĂ„ praktisk implementering och uppföljning av nĂ„gra nya styrverktyg – system-demonstratorer, nya strategier för gröna och hĂ„llbara finansiering, och offentlig upphandling för systeminnovation.

Syfte och mÄl för projektet

MÄlet med projektet Àr att utveckla kunskap om transformativa styrmedel pÄ stadsnivÄ, och utvÀrderingsmetoder som möjliggör en kontinuerlig förbÀttring av denna typ styrmedel. Vi hÀvdar att styrmedel pÄ stadsnivÄ kommer att ha en nyckelroll i en energi- och klimatomstÀllning, och att förverkligandet av denna omstÀllning kommer att krÀva inte bara innovativa ÄtgÀrder och styrmedel, utan ocksÄ utvÀrderingsramar som sÀkerstÀller att de ÄtgÀrder som vidtas bidrar till en önskvÀrd förÀndring. I projektet kommer vi att utveckla tvÀrvetenskaplig och grÀnsöverskridande kunskap om metoder och utvÀrderingsstrategier som kan ge praktisk vÀgledning för en transformativ omstÀllning. Det empiriska fokuset kommer att ligga pÄ följande transformativa styrmedel:

  1. Urbana experiment och systemdemonstrationer
  2. Transformativ finansiering pÄ stadsnivÄ
  3. Offentlig upphandling för systeminnovation.

Forskare

  •  Internationella Miljöinstitutet, Lunds universitet

SEI, Stockholm Environment Institute

  • SEI, Stockholm Environment Institute
  • Internationella Miljöinstitutet, Lunds universitet

Läs mer om FOES