Att ökningen beror pÄ ökad solexponering under de senaste decennierna Àr vÀlbelagt. Trots det har det visat sig svÄrt att förmÄ mÀnniskor att vara försiktigare i solen och undvika att brÀnna sig. Framförallt vid den allvarligaste cancerformen, malignt melanom, Àr det ocksÄ viktigt att vara observant och upptÀcka sjukdomen i tid för att förbÀttra prognosen.
I dagslÀget hÄller den ökande hudcancerincidensen i Sverige pÄ att bli ett nationellt folkhÀlsoproblem, och en svÄr utmaning för sjukvÄrdens aktörer att mÀkta med. Pga ökat antal cancerfall och Ànnu större ökning av det totala antalet patienter som söker vÄrden för att fÄ sina hudprickar bedömda av lÀkare, har belastningen bÄde i primÀrvÄrden och pÄ landets hudkliniker blivit allt tyngre.
Att med god sÀkerhet bedöma egenskaperna hos en hudförÀndring, inte minst pigmentflÀckar, krÀver lÄng erfarenhet och ett trÀnat öga, och vid minsta osÀkerhet huruvida det kan röra sig om ett melanom krÀvs histopatologisk undersökning. Följaktligen ökar ocksÄ trycket pÄ utförande patologkliniker.
För att hantera den vÀxande hudcancerincidensen krÀvs sÄvÀl primÀrpreventiva som sekundÀrpreventiva ÄtgÀrder. Till de senare rÀknas strategier för att underlÀtta tidig upptÀckt och diagnostik av maligna hudtumörer, medan primÀrprevention handlar om att pÄ olika sÀtt försöka förmÄ individer till ökad försiktighet i solen, och att undvika att brÀnna sig, nÄgot som Àr av allra störst betydelse hos yngre individer, och hos barn.
PÄgÄende forskningsstudier
Inom forskargruppen pÄgÄr olika studier inom följande huvudsakliga omrÄden:Riskkategorisering och riskkommunikation
- Utveckling/översÀttning av skattningsinstrument för solvanor (SEPI)
- Aktinisk keratos och hudcancerrisk
- Betydelsen av solvanor och hudtyp för att prediktera hudcancerrisk
±Ê°ùŸ±łŸĂ€°ù±è°ù±đ±č±đČÔłÙŸ±ŽÇČÔ
- Effekten av riktade solrÄd till riskpatienter
Hudcancerdiagnostik och tidig upptÀckt
- NÀra Infrarött Ljus och Hudimpedansspektroskopi vid hudcancerdiagnostik
- KartlÀggning av histopatologisk diagnostik
- AI-baserat beslutstöd vid dermatoskopering av cancermisstÀnkta hudförÀndringar
Sun Exposure And Protection Index (SEPI)
EnkÀtinstrumentet SEPI Àr framtaget för att skatta solvanor och solskyddsbeteende. Det Àr avsett att kunna anvÀnds som verktyg vid riskkommunikation för att identifiera individer med riskbeteende i solen och som instrument för anvÀndning i forskningsstudier, till exempel för att utvÀrdera effekten av en intervention. Instrumentet Àr validerat pÄ svenska och pÄ flera andra sprÄk, och i tvÄ olika typer av klimat (Sverige och Australien). SEPI Àr fritt att anvÀnda för den som vill.Ladda ner SEPI (pdf)