Syftet med projektet "Interaktion mellan kunskapstraditioner inom icke-formell vuxenutbildning: skandinaviska influenser, lokala kunskapssystem och det koloniala arvet i östra Afrika" Àr att undersöka hur samspelet mellan olika kunskapssystem och lÀrandetraditioner pÄverkar utformningen av icke-formell vuxenutbildningsverksamhet i östra Afrika. Specifikt fokuserar studien pÄ design, implementering, spridning och tolkning av nordiska folkbildningsidéer i Kenya och Tanzania samt pÄ hur dessa idéer samverkar med lokala kunskapssystem och utbildningstraditioner. Projektet, som involverat forskare frÄn Sverige, Tanzania och Kenya, avser ocksÄ bidra till att stÀrka forskarsamhÀllet inom vuxenutbildningsomrÄdet i östra Afrika.
För att studera interaktion mellan traditioner av icke-formell vuxenutbildning har vi genom intervjuer och observation undersökt hur en grupp jordbrukare i vÀstra Kenya tolkar studiecirkeln som studieform. Resultaten visar att deltagarna inkorporerade studiecirkeln i en redan befintlig möteskultur i form av chamas (en lokalt vanlig föreningsform). Att deltagarna sÄg studiecirkeln som ett bra sÀtt att förbÀttra sina livsvillkor tolkas inte enbart som ett uttryck för cirkelns smÄgruppsbaserade arbetsform, utan som en följd av ett sampel mellan detta och befintliga sociala infrastrukturer och tillgÄngen till nya nÀtverk och resurser genom en samverkande NGO.
Genom att undersöka möten mellan traditioner av icke-formell vuxenutbildning bidrar projektet med kunskap som kan utgör en referenspunkt vid utveckling av stöd till icke-formell vuxenbildning i regionen. Studiecirkelmodellen, som erbjuder kunskap och lÀrande pÄ ett billigt och lÀttillgÀngligt sÀtt för mÀnniskor som lever under fattigdom, har uppmuntrats av svenska bistÄndsorganisationer i bland annat Kenya, Uganda och Zambia. Vi har ocksÄ undersökt det lÄngvariga svenska engagemanget i tanzaniska folkhögskoleinspirerade Folk Development Colleges. Kontinuiteten i engagemanget frÄn och med 70-talet fram till idag förstÄs som en kombination av ekonomiska möjligheter, genom den svenska bistÄndspolitiken, och ett mÄngfacetterat rörelseengagemang. Sociala rörelser har dels förstÀrkt effekten av bistÄndspolitiken i förhÄllande till FDCs, dels haft en kompenserande effekt nÀr det statliga bistÄndet avvecklades.
För att uppmÀrksamma afrikansk forskning om vuxnas lÀrande bortom formella utbildningskontexter har ett temanummer av den Kenya-baserade open access tidskriften Journal of Popular Education in Africa (JOPEA) getts via LiU Electronic Press. JOPEA startades för fem Är sedan som en del av ett VR-finansierat Swedish Research Links-projekt (2013-06671)
Projektledare: Professor Henrik Nordvall, Linköpings universitet
Ăvriga projektdeltagare: Professor Maurice N. Amutabi (The Technical University of Kenya), Professor Bernt Gustavsson (Norwegian University of Science and Technology), FD Joyce Kemuma (Dalarna University, Sweden), Professor Elinami V. Swai (Open University of Tanzania), Dr. Pamela A. Wadende (Kisii University) och FD Helena Colliander (Linköpings universitet.
FinansiÀr: VetenskapsrÄdet (2016-05720)
PÄgick 2017-2022