En energi- och resurseffektiv industri med lÄga utslÀpp Àr en nyckelkomponent för att den ska förbli lÄngsiktigt konkurrenskraftig. Vid produktion av arbetsmaskiner Àr mÄleriet en viktig delprocess dÄ den stÄr för en betydande del av den totala klimatbelastningen och energi- och resursanvÀndningen.
I mÄleriprocessen för arbetsmaskiner, med karosser av stÄl, finns nu en kombination av möjligheter för ett teknikskifte som drastiskt kan minska energianvÀndningen, sluta flöden av vatten och kemikalier och förbÀttra miljöprestandan. Denna möjlighet innehÄller ett paket av ÄtgÀrder i form av (1) byte till en ny typ av förbehandling, (2) en övergÄng till lÄghÀrdande pulver och (3) förÀndrad tillförsel av el, vÀrme och brÀnslen.
Detta teknikskifte innebÀr dock omfattande investeringar, men nödvÀndigt beslutstöd och kompetens saknas. Av den anledningen krÀvs forskning för att kunna utveckla, testa och modellera. Detta för att utreda konsekvenserna av förÀndringarna pÄ sÄvÀl produkt, produktionsprocess, resursersanvÀndning, arbetsmiljö som externa konsekvenser relaterade till utslÀpp.
Detta Àr bakgrunden till projektet, som bidrar till ökad cirkularitet för mÄlerier genom minskad klimatpÄverkan, effektivare resursanvÀndning, lÀgre vattenanvÀndning och potentiellt lÀgre behov av Àmnen som ska fasas ut kopplat till tillverkning av fordon.
MÄl, syfte och genomförande av projektet
Projektet Àr ett samarbete mellan Volvo Construction Equipment i Hallsberg, Chemetall, Vilokan, Teknos och Linköpings universitet och kommer pÄgÄ i fyra Är.
Volvo CE har, likt flertalet stora organisationer inom fordonsomrÄdet, tydliga mÄl om att uppnÄ en mer energieffektiv, cirkulÀr och hÄllbar anlÀggning med en högre andel förnybar energi i sitt arbete med SBTi (Science based targets). Denna typ av offensiv strategi krÀver ÄtgÀrder som gÄr bortom inkrementell utveckling utan förutsÀtter stora tekniksprÄng, dÀr beslutsunderlaget Àr begrÀnsat.