Bakgrund
HÄllbar skogsförvaltning, ett ökat innehÄll av trÀbaserade produkter i framtida byggnader tillsammans med ett ökat fokus pÄ cirkulÀritet, speciellt i slutet av en byggnads livscykel, kan skapa en vÀxande kolsÀnka och lagring. Detta Àr avgörande för att uppnÄ ett klimatneutralt byggande. Forskning och utveckling kring klimatneutrala byggmaterial Àr dÀrför högaktuella, och det behövs studier som undersöker genomförbara vÀgval för hela byggindustrin för att vi ska kunna uppnÄ vÄra lÄngsiktiga miljömÄl. Dessa miljömÄl utgör grunden för en nödvÀndig omstÀllning som pÄverkar alla sektorer i samhÀllet.
I omstÀllningen till ett hÄllbart energisystem och en klimatneutral produktion Àr biobrÀnslen och skogsrÄvaror centrala, vilket kommer att öka efterfrÄgan pÄ dessa förnybara naturresurser. I förlÀngningen skapar denna övergÄng till en mer hÄllbar och cirkulÀr ekonomi ett behov av att sÀkerstÀlla en hÄllbar anvÀndning av dessa resurser. Det finns alltsÄ ett behov av att balansera och optimera anvÀndningen av kommersiella skogar, för att undvika överuttag. Tidigare studier har visat pÄ vikten av ett ökat fokus pÄ implementering av lÄnglivade förÀdlade trÀprodukter, sÄsom byggmaterial, kaskadanvÀndning av trÀbaserade material och trÀbaserade kompositmaterial. Byggsektorn har goda förutsÀttningar för detta arbete, och kan dÀrmed vara en viktig sektor i omstÀllningsarbetet.
Syfte
Syftet med projektet Àr att presentera en genomförbar dekarboniseringsplan, dvs en fÀrdplan mot klimatneutralt byggandet för Finland och Sverige, som bygger pÄ effektiv och hÄllbar anvÀndning av trÀbaserade material i byggsektorn.
Genomförande av projektet
Arbetet i projektet för att uppfylla detta syfte Àr indelat i sex arbetspaket.
Det befintliga byggnadsbestÄndet och nuvarande krav frÄn byggregler modelleras, branschens syn pÄ denna ÄtgÀrd utreds och de nytillkomna klimatdeklarationerna kommer analyseras. Projektet kommer ocksÄ presentera förbÀttrade uppskattningar av klimateffekterna frÄn ökat trÀinnehÄll i vÄra byggnader. Denna analys baseras pÄ sÄvÀl produktionskapacitet som en analys av leverans och vÀrdekedjor. MÄlet Àr att tillhandahÄlla en fÀrdplan för beslutsfattare om hur denna övergÄng kan genomföras.
Projektet Àr tvÀrvetenskapligt, och inkluderar en bred ansats med flera samverkande metoder och angreppssÀtt i form av exempelvis modellering, intervjuer, statistisk analys och ekonomisk analys. Detta Àr en förutsÀttning för att kunna ta fram en genomförbar dekarboniseringsplan av denna typ. Projektet bygger pÄ ett nÀra samarbete mellan lÀrosÀten och organisationer i Finland och Sverige, dÀr insamling av data, statistik och kontakt med aktörer kommer att genomföras gemensamt.