Lite Àr kÀnt om hur företag hanterar cyberattacker och hur roller, skyldigheter, rÀttigheter och ansvar för organisationsmedlemmar utvecklas för att bemÀstra dessa attacker. Effekterna av den digitala transformationen har dock haft lÄngtgÄende effekter pÄ samhÀlle, politik, organisationer och individer. Som ett resultat ökar bÄde fördelarna och riskerna förknippade med den framvÀxande digitala transformationen.
I Sverige sÀgs det att den Ärliga kostnaden till följd av cyberattacker för teknikföretag Àr 16 miljarder kronor om Äret. Andra sektorer berörs likasÄ. Stora cyberattacker i Sverige tvingade till exempel de flesta Coops butiker att stÀnga efter en global cyberattack som slog ut livsmedelskedjans kassasystem. Dessutom indikerar de nya europeiska cybersÀkerhets- och dataskyddsbestÀmmelserna att information och cybersÀkerhet Àr en viktig frÄga. Mot denna bakgrund syftar projektet till att undersöka hur organisationer konstruerar och organiserar företagets digitala ansvar.
VÄra forskningsresultat ska bidra med ny kunskap om hur digitalt aktiva företag socialt konstruerar och utvecklar digitalt (icke-)ansvar. Inom detta ÀndamÄl ser vi inte lÀngre organisationer som mottagare av samhÀlleliga förvÀntningar och regleringar eller offer för cyberattacker. Vi uppfattar dem som skapare av digitalt ansvar.
Detta teoretiska skifte Àr viktigt för att övervinna ett statiskt förhÄllningssÀtt till företags digitala ansvar och för att utveckla ett processtÀnkande dÀr organisationer kan lÀra av de (o)avsedda konsekvenserna av digitalt (icke-)ansvar och utveckla en proaktiv attityd till digitala krav.
Resultaten kommer ocksÄ att gynna statliga myndigheter och branschorganisationer som kommer att fÄ en bÀttre förstÄelse för hur organisationer effektivt kan hantera och förebygga cyberattacker.
Om projektet
Projektet anvÀnder sig av en mixmetodansats som kombinerar expertintervjuer om cyberolyckor, en kvalitativ multifallstudie, digital textanalys med ytterligare kvantitativ data frÄn en undersökning bland digitalt aktiva företag i Sverige.
En referensgrupp Àr etablerad vid sidan av projektet som involverar andra discipliner och sÀkrar perspektivet för ytterligare nationella och internationella intressenter.
Mellan 2022 och 2026 finansieras projektet av VetenskapsrÄdet (diarienr. 2021-06313).