Detta omfattar forskning om kunskaps- sÄvÀl som ekonomisk styrning, om organisering av vÀlfÀrdssektorn och om förvÀntningarna pÄ kommunsektorns insatser för att bemöta sociala utmaningar. HÀr uppmÀrksammas att Sveriges kommuner har olika förutsÀttningar inom dessa omrÄden.
Utmaningar och resurser
Inom forskningsfÀltets organisatoriska perspektiv studeras kommunsektorn med avseende pÄ hur denna dels hanterar utmaningar inom vÀlfÀrdsomrÄdet dels hanterar frÄgan om hushÄllning av resurser inom och mellan tidsperioder. Detta Àr frÄgor som fÄr effekter för den kommunala organisationen idag och imorgon och ytterst för om kommunerna kan fungera som myndighet, vÀlfÀrdsleverantör och intresseorganisation för medborgarna och samhÀllsaktör i relation med andra samhÀllsaktörer. Kommuner förvÀntas organisera styrningen av sina verksamheter i enlighet med god ekonomisk hushÄllning. För de kommunala omrÄdena Àr kraven höga vad gÀller insyn, granskning, utvÀrdering och kvalitetssÀkring.
I relation till staten
Styrningen av kommunernas verksamheter Àr komplex. En skÀrpt statlig tillsyn och styrning Àr en viktig del i detta. För vÀlfÀrdsomrÄdet stÀlls höga förvÀntningar pÄ att kommunala verksamhetsomrÄden ska rikta insatser för att stÀrka prevention, metod- samt verksamhets- och kunskapsutveckling. Staten har Àven en pÄverkan pÄ kommunernas verksamheter genom fördelning av finansiella resurser. Med denna utgÄngspunkt i hur styrning sker, studerar det hÀr forskningsfÀltet frÄgor om hur policy skapas och implementeras i kommunsektorn och frÄgor om hur verksamheter hanteras inom den egna organisationen och i interaktion med andra samhÀllsaktörer. Ett speciellt fokus riktas mot styrning och organisering av verksamheter inom vÀlfÀrdsomrÄdet. Den hÀr forskningen studerar hur samhÀllet genom sin politiska styrning och sina offentliga verksamheter organiserar vÀlfÀrdssektorn för att möta problem som mÀnniskor hamnar i. HÀr ingÄr verksamheter inom skola, vÄrd, omsorg, socialtjÀnst.
Skapa en god livsmiljö
VÀlfÀrd pÄverkas av mÄnga olika samhÀllsprocesser och strukturer. FrÄgor om inkludering och integration inom bildning och utbildningsomrÄdet, i arbetslivet, pÄ bostadsmarknaden och i samhÀllslivet generellt utgör aktuella samhÀllsutmaningar. Detta handlar om att skapa en sammantaget god livsmiljö för den lokala befolkningen. Kommunerna har ett brett engagemang inom sÄdana omrÄden och som motiverar att man Àr involverad i olika samverkanskonstellationer och samverkansinsatser. Dessa kan vara med offentliga aktörer pÄ statlig- regional- och kommunal nivÄ, mellan olika kommuner och med andra offentliga aktörer, civilsamhÀllet och det privata nÀringslivet.
En ytterligare utmaning Àr medborgares och medarbetares upplevda trygghet och tillit till samhÀllet och till kommunen. Detta motiverar att uppmÀrksamma frÄgan om samspel mellan medborgare, professioner och den kommunala organisationen.