Ekocid avser förstörelsen av stora omrÄden av den naturliga miljön genom mÀnsklig aktivitet. Att erkÀnna det som ett internationellt brott skulle kunna fÄ betydande konsekvenser för miljömÀssig hÄllbarhet och global rÀttvisa.
Den ryska invasionen av Ukraina fungerar som ett illustrativt fall för att undersöka argumenten för och emot att inkludera ekocid i internationell straffrÀtt, samt vad ett sÄdant erkÀnnande skulle innebÀra för bÄde miljömÀssig hÄllbarhet och rÀttvisa gröna omstÀllningar.
Detta projekt studerar sambandet mellan ekocid och det komplexa systemet för miljöskydd och miljöpolitik. Projektets övergripande syfte Àr att analysera hur kontexten kring kriget mellan Ryssland och Ukraina kan anvÀndas för att förstÄ villkoren och konsekvenserna av ekocid, i syfte att pÄverka internationell lagstiftning och pÄskynda gröna omstÀllningar. För det andra, i en mer praktisk bemÀrkelse, undersöker projektet möjliga vÀgar för implementering av ekocid samt dess potentiella globala effekter.
PÄ grund av projektets dubbla struktur Àr det uppdelat i tvÄ arbetspaket: "Mapping and Perceptions" och "Feasibility and Impact", vilka behandlar följande forskningsfrÄgor:
- Hur pÄverkar kriget mellan Ryssland och Ukraina den internationella uppfattningen av ekocid?
- Vilka Àr drivkrafterna och hindren för det internationella samfundet i arbetet med att implementera ekocid i internationell rÀtt?
- Hur kan införandet av ekocid i internationell straffrÀtt (Romstadgan) göras genomförbart och realistiskt?
- Vilka Àr de potentiella konsekvenserna av att inkludera ekocid i den internationella straffrÀtten som ett rÀttsligt steg mot att förnya multilateralismen?
Projektstrategi
Projektet formulerar transdisciplinÀra forskningsfrÄgor inom omrÄdena miljölagstiftning och miljöpolitik, rÀttvisa, klimatförÀndringar och geopolitiska Äterverkningar. För att besvara dessa frÄgor kommer studien att anvÀnda en kombination av dokumentanalys, litteraturgenomgÄngar, enkÀtundersökningar och intervjuer med nyckelintressenter. Detta tillvÀgagÄngssÀtt möjliggör en utvÀrdering av genomförbarheten av att implementera ekocid i internationell straffrÀtt, dess sÄrbarheter och potentiella geopolitiska implikationer.
Projektet kommer att kartlÀgga uppfattningar bland regeringstjÀnstemÀn, juridiska experter, akademiker och representanter för icke-statliga organisationer gÀllande drivkrafter och hinder som pÄverkar införandet av ekocid i internationell rÀtt. International Negotiations Survey (http://internationalnegotiationssurvey.se/) kommer att anvÀndas för att mÀta preferenser bland deltagare vid UNFCCC COP-möten. Dessutom kommer Global Climate Change Litigation Database (https://climatecasechart.com) att utgöra en grundlÀggande resurs för att spÄra kopplingar mellan miljöskydd och lagstiftning i multilaterala avtal.
ł§ČčłŸłóĂ€±ô±ôČő°ù±đ±ô±đ±čČčČÔČő
Genom att initiera projektet med en fallstudie av den ryska invasionen av Ukraina som en aktuell drivkraft för transformation, syftar projektet till att hantera lÄngvariga samhÀllsutmaningar pÄ global nivÄ. Det planerade projektet har potential att driva fram betydande policyförÀndringar genom att informera beslutsfattare och andra intressenter om centrala övervÀganden kopplade till ekocidlagstiftning.
De identifierade drivkrafterna och strategiska vÀgarna kommer att stödja intressenter i utvecklingen av effektivare strategier och policyer. Dessutom introducerar projektet det nya konceptet "agriecocide" som ett praktiskt och potentiellt derivat av ekocid, vilket bidrar till den akademiska diskursen. Förutom att stÀrka den akademiska synligheten kommer projektet att generera policyrekommendationer i form av policyinstruktioner som sammanfattar projektets centrala resultat.