Barn som senare kommer att fÄ kontakt med en logoped pÄ grund av frÄgetecken eller svÄrigheter kring sprÄk och kommunikation, till exempel vid en neuropsykiatrisk funktionsnedsÀttning, kan ha uppvisat tidiga tecken redan under det första levnadsÄret.
Projektets mÄl
Projektets mÄl Àr att utveckla och utprova en checklista dÀr olika beteenden Àr beskrivna för förÀldrar till barn vid 3, 6, 9 och 12 mÄnaders Älder. De specifika beteenden som Àr listade pÄ checklistan (t.ex. att peka) Àr sÄdana som anses viktiga för att meningsfylld sprÄklig kommunikativ förmÄga ska utvecklas. Meningsfylld sprÄklig kommunikationsförmÄga inkluderar sprÄkligt innehÄll, det vill sÀga innebörden av ett yttrande, sprÄklig form, det vill sÀga orden eller meningsbyggnaden, samt sprÄklig anvÀndning, det vill sÀga hur man anvÀnder den sprÄkliga formen för att till exempel be om nÄgot. Specifika tidiga beteenden hos barn Àr viktiga för att utvecklingen av sprÄkligt innehÄll, form och anvÀndning ska utvecklas och identifieras. Mer kunskap kan leda till bÀttre tidig diagnosticering och stödinsatser.
Resultat frÄn projektet kommer att ligga till grund för en senare longitudinell studie av kopplingen mellan tidiga kommunikativa beteenden och senare sprÄklig och kommunikativ förmÄga i samspel med andra.
Projektet fÄr stöd av Joanna Cocozzas stiftelse för barnmedicinsk forskning.