91ÊÓÆ”

Ungdomar som influencers: Hur är det att vara en kändis på nätet?

En streamers skrivbord

Det här är en studie som undersöker hur barn och ungdomar upplever livet som influencers och hur detta påverkar deras vardag och relationer.

Om forskningen

Idag Àr sociala medier en stor del av mÄnga barns liv. De spelar, chattar med kompisar, skapar videor och följer sina favorit-vloggare och influencers. Hur funkar det för barn sjÀlva nÀr de blir kÀnda pÄ nÀtet och börjar fÄ betalt av företag för att marknadsföra produkter?

I det hÀr projektet undersöker vi hur barn och unga ser pÄ att vara en professionell influencer eller internetkÀndis. Vi pratar med barn och unga mellan 9 och 18 Är som har samarbeten med företag och Àr stora pÄ sociala medier. Hur upplever de att vara barn och samtidigt ha ett jobb som influencer? Och hur pÄverkar det relationerna till vuxna, vÀnner och skola? Vi kommer ocksÄ att ta del av och analysera det innehÄll som skapas av unga influencers pÄ olika digitala plattformar.

Det hÀr projektet ger en unik inblick i hur unga influencers lever sina digitala liv och hur de hanterar allt som kommer med kÀndisskapet.

Vill du vara med och berätta om hur det är att vara influencer?

En tjej som hÄller en mobiltelefon i förgrunden
Fotograf: David Brohede

Är du mellan 9 och 18 år och aktiv på sociala medier? Vi vill höra din historia!

Hur känns det att vara känd på nätet, samarbeta med företag och kanske till och med tjäna pengar? Nu har du chansen att berätta hur det verkligen är att vara influencer.

Vi vill prata med både dig, och kanske även med dina föräldrar, för att förstå hur det formar ditt liv – både online och offline. Självklart får du vara anonym.

Låter det intressant? Registrera dig och bli en del av vår forskning om unga influencers.

Forskarna berättar om studien

Vad forskningen kan leda till: Nya insikter om livet som influencer

Test Illustration Barnafrid

Bättre koll på hur unga lever online

Genom att lyssna på vad barn och unga själva tycker, kan vi lära oss mer om hur de upplever sitt digitala liv och kändisskapet. Det hjälper vuxna att förstå både det roliga och det jobbiga med att vara influencer.

Illustration av en tonÄring i samtal med en vuxen

Unga influencers får göra sina röster hörda

Det Àr viktigt att ungas röster hörs i en vÀrld dÀr vuxna ofta bestÀmmer, och forskningen vill se till att det inte bara Àr vuxnas perspektiv som rÀknas.

Illustration av tonÄring tittar ner i marken

Bättre balans mellan jobb och fritid

Forskarna vill ocksÄ ta reda pÄ hur unga influencers kan hitta en bra balans mellan sitt jobb pÄ sociala medier och sin fritid, sÄ att de inte kÀnner för mycket press.

Om forskarna Ylva och Anna

En portrĂ€ttbild pĂ„ Ylva Ågren.

Ylva Ågren

Projektledare, universitetslektor vid Göteborgs universitet

Ylva Ågren forskar om hur barn skapar kultur, konsumerar och uttrycker sig online. Hon är också intresserad av barns rättigheter i samband med sociala medier. Centralt i Ylvas forskning är att ta barnens perspektiv som utgångspunkt och förstå hur de ser på sin digitala vardag och hur de använder sociala plattformar för att uttrycka sig och skapa.

Med en bakgrund inom barnkulturforskning, undersöker Ylva den värld av mediekultur som barn möter varje dag, både som konsumenter och kreatörer.

PortrÀttbild av Anna Sparrman som medverkar i avsnittet.

Anna Sparrman

Professor vid Linköpings universitet

Anna Sparrman forskar om hur bilder och visuella saker formar vÄrt sÀtt att se pÄ vÀrlden, sÀrskilt nÀr det gÀller barn. Hon Àr intresserad av frÄgor som: Vem fÄr synas i vÄrt samhÀlle? Och hur förstÄr barn det de ser och upplever varje dag? Hennes forskning handlar Àven om hur barn och vuxna "görs" och förstÄs genom det vi ser och anvÀnder.

Anna studerar bland annat hur normer och vÀrderingar om barn, konsumtion och kultur skapas och sprids genom visuella medier och i vardagen. Hon fokuserar mycket pÄ barn i Äldrarna 6-12 Är.

Mer information och kontakt

Följ oss på sociala medier!

Instagram

TikTok

Kontaktuppgifter

Projekthemsida på Göteborgs universitet