
Celina Ortega Soto
Doktorand
Min forskning handlar om social polarisering och radikalisering i Sverige under Covid-19-pandemin, med särskilt fokus på sociala rörelser, konspirationsteorier och alternativ spiritualitet.
Forskning
Hur påverkar kultur polarisering och radikalisering i olika delar av Europa?
Mitt avhandlingsprojekt är en del av det europeiska och internationella forskningsprojektet Cultures of Rejection, där vi samarbetat med forskare i Tyskland, Österrike, Kroatien och Serbien för att undersöka hur kultur påverkar polarisering och radikalisering i olika delar av Europa.
Hypotesen utgår från året 2015, då vi såg framväxten av en välkomnande hållning gentemot flyktingar, den så kallade ”Willkommenskultur”. Sedan dess har vi observerat en tilltagande polarisering och radikalisering. Begreppet cultures of rejection, eller bortstötningens kulturer syftar till att fånga dessa förändringsprocesser genom att analysera hur det socio-kulturella upplevs och omförhandlas inom exempelvis arbetsliv, digitala miljöer och fritid.
I min avhandling fokuserar jag på online-diskurser kopplade till Covid-19-pandemin och de manifestationer som ägde rum under denna period. Dessa diskurser rör bland annat konspirationsteorier, alternativ spiritualitet, anti-migrationsnarrativ, antisemitism och islamofobi. Jag är särskilt intresserad av att förstå hur kulturer av misstro och bortstötning tar form i människors vardagsliv.
Mer om min forskning
Conspirituality in the Pandemic
Nätverk
Jag är en del av nätverket .
Övrig forskning
Jag har tidigare arbetat som forskningsassistent i projekten Invandrade arbetare och främlingsfientlighet i svenska facket samt Identitetskonflikter och splittrade solidariteter.
Publikationer
2022
2021
Nyheter
Utbildning
Undervisar och är handledare
Jag undervisar inom Samhälls- och kulturanalysprogrammet.
Jag har varit kursansvarig för kursen Nya sociala rörelser, där vi bland annat arbetat med ramanalys, emotioners roll i mobilisering samt sociala mediers betydelse för rörelser.
Jag handleder uppsatser och håller föreläsningar och seminarier inom områden som intervjumetodik, etnografi, identitet, klass, ramanalys, urfolksstudier samt forskning om extremhögern.