Som lÀrare pÄ kandidatprogrammet i Grafisk design och kommunikation undervisar jag i visuell kultur, visuell kommunikation, visuell identitet, kritiska analysmetoder och grundlÀggande principer för grafisk design. Mina kurser syftar till att ge studenterna en analytisk förstÄelse för hur visuella uttryck pÄverkar och speglar vÄr dÄtid, samtid och framtid. Som studierektor för de av programmets kurser som ges av Institutionen för teknik och naturvetenskap ansvarar jag för deras pedagogiska utveckling och genomförande.
Min forskning fokuserar pÄ hur olika fenomen och frÄgor portrÀtteras i visuella kulturer och visuell kommunikation. Jag har studerat olika typer av material frÄn sent 1800-tal fram till idag, med mÄlet att visa hur visuella perspektiv kan berika den humanistiska forskningens verktygslÄda och ge insikter om de visuella dimensionerna av vÄra kulturella liv. Exempel pÄ analyser som jag genomfört Àr den historiska portrÀtteringen av svenska nationalparksskogar som platser för upplevelser, hur relationen mellan nÄgot mÀnskligt och icke-mÀnskligt konstrueras i konst med fokus pÄ nordisk mytologi frÄn sent 1800-tal och tidigt 1900-tal och hur svenska Patent- och registreringsverket formade om sin visuella identitet genom att pÄ 1980-talet utlysa en logotÀvling för anstÀllda.
Som projektledare för ansvarar jag för den strategiska planeringen och organiseringen av det operativa arbetet. Projektet har som mÄl att vÀcka barns intresse för vÄr
planet, STEM-Àmnen och hÄllbar utveckling genom visioverbalt lÀrande. Vi
strĂ€var efter att utveckla en interaktiv glob som ska turnera runt till skolor i Ăstergötland.
Med hjÀlp av visualiseringar och generativ AI kommer globen kunna svara pÄ
barnens frÄgor om planeten samtidigt som den förklarar vad den visar.

Emelie Fälton
Universitetsadjunkt
Universitetsadjunkt i grafisk design och kommunikation
Jag undervisar på kandidatprogrammet i Grafisk design och kommunikation och är studierektor med ansvar för programmets kurser som ges vid Institutionen för naturvetenskap och teknik. Jag leder också forsknings- och utvecklingsprojektet TellUs, som syftar till att stärka barns intresse för vår planet, STEM-ämnena och hållbar utveckling.