SlagordsmÀssigt Àr det frÄga om idé- och litteraturhistoriska böcker, dÀr temat omvÀxlande har varit svensk modernisering, kommunikativ demokrati, kulturvetenskaplig metod och humor. Jag har hela tiden funnit det fruktbart att förstÄ det förgÄngna och det samtida genom att analysera det enskilda: Strindberg, Heidenstam, Martinson, von Wright, Platon, Balzac, Nils Hasselskog för att nÀmna nÄgra.
Nya begrepp för klassiska frÄgor
Skönlitteraturen har jag alltid anvÀnt för att belysa samhÀllets, kulturens och livets slitstarka dilemman. Men för att Ästadkomma det har jag försökt utveckla fruktbara begrepp för att göra humaniorastudiet relevantare och metodologiskt skarpare. Mina intellektuella huvudverktyg har blivit begreppen "pastorala ideal" (1985-), "diskursutrymmets skiftande grÀnser" (2004-), "slitstarka dilemman" (2004-), "faktoider" (2000-), "modernitet" (D), "seminariet" (passim) och "temporal egocentricitet"(2010-). De hÀr begreppsliga redskapen utvecklas bland annat i böckerna Maskin och idyll (1985), Den tidlöse modernisten (2004), Livet -- en stor sak (2007) och Pojken pÄ vinden (2010).
Franskt utbyte för nordiska studier
Jag har sedan mÄnga Är ett omfattande samarbete med universitetet Sorbonne i Paris och med deras institution för nordiska studier. DÀr hÄller jag regelbundet förelÀsningar och seminarier och handleder tillsammans med professor Sylvain Briens flera doktorander. Vi arrangerar tillsammans symposier och driver tillsammans en fransk-svensk forskarskola med doktorander och forskare frÄn Frankrike och de nordiska lÀnderna. Sedan nÄgra Är tillbaka skriver och publicerar jag mig ocksÄ frÀmst pÄ franska.