91ÊÓÆµ

marno68

Maria Eidenskog

Universitetslektor

Min forskning fokuserar på energi- och hållbarhetsfrågor i byggnader och städer. Mitt mål är att bidra till ett mer hållbart samhälle, bland annat genom att arbeta för inkluderande samhällsplanering och energieffektivisering inom byggindustrin.

Tvärvetenskap för ett hållbart samhälle

Relationen mellan människa, teknik och organisation är central i de studier jag bedriver och forskningen är tvärvetenskaplig med samarbeten över fakultetsgränser och med olika professioner och organisationer.

I min forskning vill jag bidra till bättre förutsättningar för framtidens hållbara hem och arbetsplatser utifrån ett tvärvetenskapligt och socio-tekniskt perspektiv. Detta studerar jag utifrån hur tekniska innovationer integreras i vardagens praktik och hur detta påverkar arbetsmiljöer, hur vi lever i hemmet och hur vi skapar kunskap. Genom att kombinera tekniska, sociala och etiska perspektiv vill jag förstå och synliggöra de vardagliga erfarenheterna och utmaningarna som uppstår när nya teknologier och processer introduceras och används.

Jag studerar hur olika digitala modeller, så som t.ex. Building Information Modelling (BIM), påverkar vår syn på kunskap och tekniken förändrar hur vi ser på expertis inom byggsektorn. I ett annat projekt studerar jag hur AI kan användas för att skapa bättre energiberäkningar och hur vi kan värdera den kunskap som skapas artificiellt. Jag undersöker även hur maktrelationer och professionella identiteter förändras när digitalisering implementeras, där jag ofta lyfter fram osynliggjorda perspektiv och de värderingar som tekniken för med sig. Med inspiration från vetenskaps- och teknikstudier (STS), särskilt från teorier om omsorg och socio-materiella relationer, utforskar jag teknikens roll och dess etiska och politiska implikationer när den används i praktiken. Till exempel arbetar jag med att följa cirkulära flöden av planglas, från byggnader till återbruk eller återvinning. Här studeras hur olika aktörer hanterar glaset och dess digitala information, vilka målkonflikter som uppstår och hur nya materialflöden kan bidra till ökad delaktighet i arbetsmiljöarbete. Genom att skapa utrymme för dialog och reflektion, bland annat genom workshops, kan vi förstå hur hållbarhetsmål kan omsättas i praktiken på sätt som är tekniskt genomförbara och socialt hållbara.

Samspel människa, teknik och organisation

Min forskning är tvärvetenskaplig med ett fokus på samspelet mellan människa, teknik och organisation, vilket gör det möjligt att arbeta med komplexa frågor som spänner över digitalisering, cirkulära materialflöden och energioptimering. Genom att integrera perspektiv från teknik, social hållbarhet och etiska ramverk strävar jag efter att inte bara belysa utmaningar utan också skapa nya möjligheter för hållbar utveckling i både teori och praktik.

Publikationer

2024

Maria Eidenskog, Réka Andersson, Wiktoria Glad (2024) International Journal of Qualitative Methods, Vol. 23, Artikel 16094069241297427 (Artikel i tidskrift)
Maria Eidenskog, Wiktoria Glad (2024) Urban Planning, Vol. 9, Artikel 6972 (Artikel i tidskrift)

2023

Maria Eidenskog (2023)
Maria Eidenskog, Ola Leifler, Johanna Sefyrin, Ericka Johnson, Mikael Asplund (2023) International Journal of Sustainability in Higher Education, Vol. 24, s. 70-84 (Artikel i tidskrift)
Maria Eidenskog (2023)

Forskning och forskningsprojekt

Upplyst, modernt hus med snö utanför

Att utforska potentialen av generativ AI för framtidens energisystem

Detta projektet utforskar hur syntetisk data kan förbättra förståelsen och prognoserna för energianvändning utifrån olika perspektiv för att bidra till ett mer hållbart, motståndskraftigt och inkluderande boende för framtiden.

Möjligheternas fönster – arbetsmiljörisker vid omställningen till ett cirkulärt flöde av planglas

Detta forskningsprojekt undersöker arbetsmiljöaspekterna i omställningen till ett cirkulärt flöde av planglas, med målet att identifiera risker och strategier för att hantera dem.

En person på ett tak med solceller

STRIPE - Socioteknisk forskning om infrastrukturer, politik och miljö

STRIPE samlar forskare som intresserar sig för infrastrukturers politiska och ekologiska dimensioner. Vi forskar tvärvetenskapligt på hur klimat- och hållbarhetsrelaterade diskurser samverkar med infrastrukturers framväxt.

mätteknik

Centrum för människa, teknik och samhälle, CMTS

CMTS är ett LiU-centrum för forskning, utveckling och utbildning. Vi arbetar för att samhällsvetenskap och humaniora integreras i ingenjörsutbildningarna.

3D-bild av en byggnad

Hur förändrar digitalisering planeringsprocessen för nybyggnation?

Byggnadsinformationsmodeller (BIM) anses bli en del av den digitala revolution som byggnadsindustrin står inför. Denna studie kommer att undersöka vanliga utmaningar och fördelar med BIM.

Vallastaden

Hemmet flyttar ut - social hållbarhet i framtidens stadsdel Vallastaden

Denna studie undersöker hur den sociala hållbarhet som skapas i Vallastaden ger för förutsättningar för de boende och hur den kommer till uttryck i den byggda miljön.

Avslutade forskningsprojekt

CV

Anställningar

  • 2019-2022

    Biträdande lektor vid Tema Teknik och social förändring, Linköping Universitet
  • 2016-2019 
    Post Doc vid Tema Teknik och social förändring, Linköping Universitet 
  • 2010-2015 
    Doktorand vid Tema Teknik och social förändring, Linköping Universitet 
  • 2009-2010 
    Deltidsanställd vid Lika villkor vid Linköpings universitet 
  • 2008-2010 
    Studievägledare vid Tekniska högskolan, Linköpings universitet

Utbildning

  • 2015Ìý
    Doktorsexamen i Teknik och social förändring, Linköpings universitet, Avhandling: Caring for Corporate Sustainability
  • 2007Ìý
    Kandidatexamen i personal- och arbetsvetenskap, 
    Linköpings universitet, Linköping
    Kandidatexamen med sociologisk inriktning med C-uppsats om ursprunget till ledares värderingar i beslutsprocesser.
  • 2006Ìý
    Utlandsstudier, The University of Western Australia, Perth, Australien

  • 2006Ìý
    Magisterexamen i praktisk filosofi , 
    Linköpings universitet, Linköping
    Magisteruppsats inom företagsetik med fokus på företagens ansvar utifrån ett feministetiskt perspektiv.

Pågående uppdrag

  • FörestÃ¥ndare Centrum för Människa, Teknik och Samhälle (CMTS)
  • Huvudstudierektor för Tekniska fakultetens kurser pÃ¥ Tema
  • Styrelseledamot i Institutionsstyrelsen för Tema

Tidigare uppdrag

  • Doktorandrepresentant Tema T-nämnd
  • Doktorandrepresentant Forskarutbildningsnämnden Tema

Organisation