Man behöver bÄde uppfatta och förstÄ innebörden av det som sÀgs i ett samtal. TalförstÄelse kan försvÄras av bÄde bakgrundsljud och hörselnedsÀttning. Under dessa omstÀndigheter kan det vara svÄrt att uppfatta allt som sÀgs, men det kan ÀndÄ var möjligt att förstÄ.
I min forskning studerar jag hur hjÀrnan utnyttjar kunskap och kognitiva förmÄgor för att bÀttre förstÄ vad som sÀgs. Varför har vissa bÀttre förmÄga att "fylla i luckorna" i ett samtal dÀr inte allt som sÀgs uppfattas? Jag studerar hur mÀnniskor med olika kognitiva förmÄgor försöker förstÄ tal i olika typer och i olika nivÄer av brus och buller. Jag Àr sÀrskilt intresserad av experimentella designer dÀr de kognitiva förmÄgorna aktivt manipuleras, till exempel genom att manipulera vad personer förvÀntar sig att en talsignal kommer att innehÄlla. Jag anvÀnder fMRI och MEG att undersöka neuro-kognitiv bearbetning under sÄdana omstÀndigheter.
Kliniska register
I forskningen utgÄr jag ocksÄ frÄn olika kliniska register. Denna forskning Àr ofta tvÀrvetenskaplig dÄ forskare med vitt skilda bakgrunder trÀffas och bidrar utifrÄn sin expertis. Jag trivs i multiprofessionella grupper dÀr jag fÄr anvÀndning av mina erfarenheter frÄn de tekniska, medicinska och beteendevetenskapliga delarna av akademin. (Jag en gÄng kallades "en akademisk amöba" för att beskriva att jag hanterar forskning inom mÄnga olika forskningsomrÄden.)
Undervisning
Jag undervisar frÀmst i vetenskaplig metod och experimentell design dÀr analys sker med bÄde grundlÀggande och mer avancerade statistiska metoder. Jag tycker om att undervisa utifrÄn olika förutsÀttningar; pÄ en flera olika program dÀr bÄde bakgrund och olika intresse för vetenskapliga metoder varierar.