91ÊÓÆ”

rebso31

Rebecka Tiefenbacher

Universitetsadjunkt

Min forskning fokuserar på barn med funktionsnedsättningars erfarenheter och perspektiv i frågan om möjligheter till meningsfull fritid. Jag är särskilt intresserad av vilka möjligheter och begränsningar som riktad fritidsverksamhet kan erbjuda.

Delaktighet och rätten till fritid

På vilket sätt kan en riktad fritidsverksamhet för barn med neuropsykiatriska funktionshinder främja delaktighet och skapa mening i barnens liv?

Mitt avhandlingsprojekt Àr del av ett större forskningsprojekt om barn med funktionshinders rÀtt till fritid, dÀr jag i min delstudie vill utforska hur barnen uppfattar den riktade fritidsverksamhet som stÄr i fokus för projektet. Projektet grundar sig i de pÄ FN-nivÄ stadgade rÀttigheterna i Barnkonventionen (art. 23 och 31) liksom i FunktionsrÀttskonventionen (art. 30) som tillsammans betonar rÀtten till fritidsaktiviteter och rekreation som Àr anpassade efter barnens möjligheter till deltagande.

I min del av studien kommer jag att fokusera pÄ de barn som besöker fritidsverksamheten för att fÄ deras perspektiv pÄ de möjligheter och hinder som finns i verksamheten som sÄdan men ocksÄ möjligheten till meningsfullt deltagande i fritidsverksamheter i stort. Detta syftar till att lyfta fram barnens röster i frÄgan om vad en riktad fritidsverksamhet kan göra för barn med neuropsykiatriska funktionshinder (NPF) möjlighet till meningsfull fritid. Jag gör detta genom etnografiskt fÀltarbete dÀr jag följer barnens aktiviteter och handlingar som ett sÀtt att inkludera barn med olika sprÄkliga behov och förmÄgor i min forskning. Avhandlingsprojektet drivs av en ambition om att bidra till kunskap som kan förbÀttra fritidsmöjligheter för barn med funktionsnedsÀttning.

Avhandlingsstudien befinner sig i skÀrningspunkten mellan barn- och barndomsstudier, funktionshinderforskning och fritidsforskning. Dessa bidrar till studien bÄde teoretiskt och metodologiskt.

Varför Àr det viktigt att inkludera barns perspektiv i forskning?

Den kritiska barndomsforskningen trycker pÄ barns rÀtt att fÄ delta och höras i forskning, nÄgot som Àven lyfts fram i Barnkonventionens artikel 12 och 13. Samtidigt premieras ofta det talade ordet vilket innebÀr att barn som frÀmst anvÀnder andra kommunikationssÀtt Àn det talade ofta osynliggörs i forskning. En ytterligare ambition i min forskning Àr dÀrför att skapa andra vÀgar för att ge utrymme Ät barns perspektiv Àn genom att som vuxen forskare enbart prata med barn. Det Àr viktigt för mig att barn, oavsett kommunikativa förmÄgor och preferenser, ska fÄ möjlighet att bidra till forskning. Vidare Àr jag intresserad av frÄgor rörande hur vi i forskning kan representera barns röster och perspektiv pÄ ett etiskt och representativt sÀtt.

Undervisning

Jag undervisar pÄ flertalet kurser vid Tema Barns internationella Masterprogram i Child Studies och Àr kursansvarig för kursen Children, Gender and Sexuality (7,5 hp). Jag medverkar ocksÄ i de fristÄende kurserna Att lyssna pÄ barn: barnperspektiv och barns perspektiv (7,5 hp) liksom Barn, kultur och fritid (7,5 hp).

Jag undervisar Àven i kurser pÄ GrundlÀrarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem liksom den erfarenhetsbaserade utbildningen till GrundlÀrare i fritidshem. DÀr Àr jag med i kurser som behandlar frÄgor om barn, barndom och fritid och perspektiv som anknyter till barn- och barndomsstudier. Jag bidrar Àven med frÄgor och perspektiv kring barn, fritid och funktionshinder i flera kurser.

Publikationer

2025

Rebecka Tiefenbacher (2025)

2024

Rebecka Tiefenbacher (2024) Leisure Studies (Artikel i tidskrift)
Alex Orrmalm, Johanna Sjöberg, Anna Sparrman, Rebecka Tiefenbacher, Joel Löw, Johanna Annerbäck, Johanna Sköld, Emilia Strid, Sanna Hedrén, Lina Lago, Olga Anatoli Smith, Yelyzaveta Hrechaniuk, Alan Prout, Marek Tesar (2024) Child Studies, Vol. 6, s. 11-32 (Artikel i tidskrift)
Myung Hwa Baldini, Rebecka Tiefenbacher, Effrosyni Terzoglou, Joacim Strand, Veronica Hällqvist, Emilia Holmbom Strid, Olga Anatoli, Anna Sparrman, Marek Tesar (2024) Global Studies of Childhood, Vol. 14, s. 214-226 (Artikel i tidskrift)

2023

Rebecka Tiefenbacher (2023) Children's Geographies, Vol. 21, s. 1216-1229 (Artikel i tidskrift)

Forskning

CV

  • 2020 Doktorand, Tema Barn
  • 2019 Magisterexamen i Child Studies, Linköpings universitet
  • 2018 Masterexamen i Gender Studies – Intersectionality and Change, Linköpings universitet
  • 2016 Kandidatexamen i sociologi, Linköpings universitet

Kollegor

Organisation

Nyheter