91ÊÓÆ”

wikgl81

Wiktoria Glad

Universitetslektor, Docent

Docent i kulturgeografi vid Filosofiska fakulteten

Vår byggda miljö

En mängd aktörer arbetar med eller är användare av vår byggda miljö och påverkar genom sitt arbete och användning denna på olika sätt. Ett övergripande mål är att utvecklingen ska vara hållbar, men hur tar sig det uttryck i den byggda miljön? I forskningen studeras gränssnitt mellan olika aktörer och hur arbete med och bruk av teknik i gränssnitten kan samproducera hållbarhet.

Ett omrÄde som jag studerat under mÄnga Är Àr byggnaders energisystem, frÄn mÀnniskors perspektiv. Byggnaders energisystem bestÄr av en sammanflÀtning av sociala relationer och tekniska komponenter som pÄverkar byggnaders tekniska prestanda och hur komforten upplevs av de boende.
Under en byggnads livslÀngd pÄverkar en mÀngd processer hur energisystemet fungerar: tidigare skeden med planering, projekteringen av byggnaden och den tekniska infrastrukturen, byggprocessen och byggnadens anvÀndning, samt senare stÀndigt arbete med driftoptimering, reparationer och kanske mer eller mindre omfattande renoveringar.

Ett annat omrÄde som jag forskar inom Àr innovationer. De tillmÀts en stor betydelse för nÄ de energisparmÄl som satts upp internationellt och nationellt. Byggsektorns aktörer har kritiserats för att inte vara innovationsbenÀgna och beskrivits som motstÄndare till större förÀndringar. I forskningen undersöks i detalj vad motstÄndet bestÄr i och vilka möjligheter till förÀndring som finns i befintliga organisationer.


HÄllbarhet och gestaltning

Gestaltning och visualisering i syfte att Ästadkomma beteendeförÀndringar har under senare Är uppmÀrksammats som lovande för att nÄ energisparmÄl. Gestaltningar och visualiseringar Àr representationer av den för ögat osynliga energin och hur sÄdana representationer görs Àr föremÄl för forskningsprojektet. I fokus Àr kedjan mellan representation-upplevelse-lÀrande-handling.

Publikationer

2024

Maria Eidenskog, Réka Andersson, Wiktoria Glad (2024) International Journal of Qualitative Methods, Vol. 23, Artikel 16094069241297427 (Artikel i tidskrift)
Wiktoria Glad, Madelene Gramfält, Malin Nilsson (2024) Housing Studies (Artikel i tidskrift)
Alexandra Calvén, Janneke van der Leer, Kerstin Sernhed, Wiktoria Glad (2024) eceee 2024 Summer Study Proceedings: Sustainable, safe & secure through demand reduction (Konferensbidrag)
Maria Eidenskog, Wiktoria Glad (2024) Urban Planning, Vol. 9, Artikel 6972 (Artikel i tidskrift)
Wiktoria Glad, Bodil Axelsson (2024) Social & Cultural Geography, Vol. 25, s. 1248-1271 (Artikel i tidskrift)

Forskningsprojekt

Gröna Broar

Det övergripande syftet med forskningsprojektet Àr att fördjupa och förbÀttra kommunikationen i Norrköpings kommun kring frÄgor om hÄllbarhet i bostadsmiljöer genom att undersöka hur forskningsbaserad kunskap kan göras anvÀndbar i stadsplanering.

Energieffektiva bostadshus

Rum för vardagsliv (ENVAR). Strategiskt forskningssamarbete mellan AB StÄngÄstaden och Linköpings universitet. 

Nätverk

Samverkan

Sedan Är 2008 har jag samverkat med en rad olika bostads-, fastighets, och konsultbolag, sÄvÀl kommunala som privata företag och Àven bostadsrÀttsföreningar i frÄgor som rör energieffektivisering i byggnader. NÄgra exempel Àr:

  • AB StĂ„ngĂ„staden,
  • HSB
  • Henry StĂ„hl Fastigheter

  • HyresbostĂ€der i Norrköping
  • °­±ôö±č±đ°ùČÔ
  • SWECO

Jag har Àven anlitats som förelÀsare och utbildare av kommuner, föreningar och företag i frÄgor som handlar om boendes energibeteende. NÄgra exempel Àr Göteborgs kommun, föreningen Goda Hus och Tekniska Verken i Linköping.

Nyheter

Undervisning

Organisation