91ÊÓÆ”

14 november 2023

Nu har Cancerfonden beslutat vilka som får forskningsbidrag och 34,5 miljoner kronor går till LiU-forskare. Forskningen handlar bland annat om att förebygga cancer med digitala verktyg, öka överlevnaden och att ta reda på mer om de molekylära mekanismerna vid olika cancerformer.

Mikael Sigvardsson, professor vid Institutionen för biomedicinska och kliniska vetenskaper (BKV), beviljas 5,25 miljoner kronor till forskning om molekylÀra mekanismer vid uppkomsten av leukemi.

Maria Sunnerhagen, professor vid Institutionen för fysik, kemi och biologi (IFM), fÄr 4,5 miljoner kronor till forskning om de bÄda proteinerna MYC och USP14 som kan vara mÄl för cancerbehandling.

Tre forskare fÄr 3 miljoner kronor var. Marcus Bendtsen, bitrÀdande professor vid Institutionen för hÀlsa, medicin och vÄrd (HMV), fÄr medel till forskning om huruvida digitala verktyg kan hjÀlpa mÀnniskor att leva mer hÀlsosamt och förebygga cancer över flera generationer. Colm Nestor, bitrÀdande professor vid BKV, fÄr medel till forskning om Àrftlighet vid ökad risk för cancer. Nahi Hareth vid BKV forskar om multipelt myelom och nya sÀtt att följa prognos och sjukdomsutveckling och introducera nya behandlingssÀtt.

Sex forskare fÄr 2,4 miljoner kronor var till sina forskningsprojekt: Gerhard Andersson, professor vid Institutionen för beteendevetenskap och lÀrande (IBL), forskar om skrÀddarsydd internetbaserad psykologisk hjÀlp för mÀn med prostatacancer. Mattias Ekstedt, bitrÀdande professor vid HMV, ska studera om ökad precision vid övervakning samt tidig diagnostik ger lÀngre överlevnad vid levercancer. Lasse Jensen, bitrÀdande professor vid HMV, fÄr medel till forskning om att anvÀnda zebrafisk för att planera behandling med immunterapi vid cancer. Stefan Koch, universitetslektor vid BKV, bedriver ett forskningsprojekt om en cellulÀr mekanism som kan ha betydelse vid spridning av tjock- och Àndtarmscancer. Francisca Lottersberger, universitetslektor vid BKV, fÄr medel till forskning om proteinet DNA-PK som spelar en nyckelroll i att reglera dna-stabilitet. Xiao-Feng Sun, professor vid BKV, fÄr bidrag till forskning som syftar till att förbÀttra utfallet av cytostatika och strÄlbehandling genom kombinationsbehandling hos subgrupper av patienter med tjock- och Àndtarmscancer.

Maria Ekholm vid BKV har beviljats medel för forskarmÄnader.

I denna utdelningsomgÄng delar Cancerfonden ut sammanlagt 740 miljoner kronor till svensk cancerforskning. Cancerfonden Àr en fristÄende, ideell organisation och forskningsbidragen som delas ut finansieras med gÄvor.

Texten har uppdaterats 15 november 2023 med information om att Àven Colm Nestor beviljats anslag.


Forskarna som fått pengar

Tidigare nyheter om Cancerfondens utdelningar

Senaste nytt från LiU

Helen Köpman och drottningen samtalar med huvuden tÀtt ihop

Från Kårallen till Europakommissionen

En bild på en glad ung kvinna i intimt samspråk med drottningen. Vem är kvinnan, vad pratar de om? Fler bilder dyker upp. Det tycks stå ”Kårhusgeneral Helen Köpman” på namnskylten.

Lisbeth HÀgg stÄr utanför ingÄng 23 pÄ Campus Valla.

46 år på LiU – Lisbeth har sett universitetet utvecklas

”Det var med skälvande ben jag gick upp för märkesbacken”, säger Lisbeth Hägg, och minns även rädslan över att inte hitta rätt den första dagen. Året var 1979 – Lisbeth gjorde entré på Linköpings universitet och har inte lämnat Campus Valla än.

Krånglande ryggar blir hjälpta av BättreRygg

De flesta ryggar protesterar åtminstone någon gång i livet. Ofta är rörelse bästa hjälpen. Därför har forskare och fysioterapeuter i vården utvecklat vårdprogrammet BättreRygg, som nu uppmärksammats internationellt.