Hur kommer den nya socialtjänstlagen att förändra arbetet med barn och unga som utsatts för våld?
Maria Svensson, doktorand vid Lunds universitet
Det är en svår fråga eftersom det ibland kan finnas intentioner och ambitioner i lagstiftning som av olika anledningar inte faller ut som man tänkt i praktiken. En del i arbetet med våld mot barn och unga handlar om att upptäcka och identifiera barn. Den nya lagstiftningen ställer krav på socialtjänsten att arbeta mer förebyggande och då tänker jag att det handlar om att hitta metoder och arbetssätt som upptäcker och identifierar barn som utsätts för våld i ett tidigare skede. Kanske i samverkan med andra aktörer exempelvis BVC och förskola- och skola som träffar en stor del av alla barn i Sverige under deras uppväxt.
Min forskning visar till exempel att stödgruppsledare måste etablera nätverk med andra professionella som en rekryteringsstrategi för att nå barn till stödgrupper. Socialtjänstens roll i ett mer generellt förebyggande arbete mot våld mot barn skulle också kunna utvecklas mycket mer. Möjligheten att kunna erbjuda insatser utan biståndsprövning tror jag kan vara bra eftersom man då kan sätta åԲ insatser snabbare, både till barn och deras familjer, utan långa utredningstider.
Men när det gäller våld generellt och specifikt mot barn är det nog också viktigt att man har rimliga förväntningar på vad intentionen med ”lätt tillgänglig” ska kunna ge i praktiken. Att kunna erbjuda insatser utan biståndsprövning tror jag i sig inte kommer göra att fler vänder sig till socialtjänsten på egen hand utan det kommer fortfarande åligga socialtjänsten och barns övriga omgivning att upptäcka och anmäla.
Johanna Sohl, utredare vid Barnafrid
Jag är glad över att regeringen väljer att förtydliga att socialtjänstens verksamhet ska bli mer kunskapsbaserad. Det tillsammans med att socialtjänsten ska vara lätt tillgänglig och förebyggande skulle kunna leda till att fler barn som utsätts för våld hittas tidigt och kan få stöd och hjälp. En förutsättning för att omställningen ska kunna ske är att även verksamheter som arbetar efter annan lagstiftning också förändrar sina arbetssätt och samverkar med socialtjänsten. Att förebygga våld är ett ansvar för hela samhället.
Hur kan Barnafrid hjälpa till i omställningen till ny socialtjänstlag?
Barnafrid kan hjälpa till i omställningen till ny socialtjänstlag genom att erbjuda både socialtjänsten och andra verksamheter kunskapsbaserat stöd för att hjälpa yrkesverksamma att arbeta förebyggande, upptäckande och stödjande. Ett sätt vi gör det på är att erbjuda nätverksträffar för yrkesverksamma.
Den 7:e maj har vi en kostnadsfri digital nätverksträff för socialtjänsten med fokus på vad den nya socialtjänstlagen kan innebära utifrån arbetet med barn, unga och våld. Under dagen kommer Maria Svensson att berätta mer om sin forskning. Vi har även bjudit in Birgitta Persdotter för att ta del av aktuell kunskap kring barn som utreds efter anmälan om misstänkt våldsutsatthet och Socialstyrelsen för att bland annat för att få veta mer om hur de som myndighet kan stötta i arbetet framåt.