91Ƶ

23 januari 2025

LiU stod värd för den svenska akademiska konferensen för additiv tillverkning av metaller i januari 2025.

Gruppbild män och kvinnor på scen.
Fotograf: Ulrik Svedin

Evenemanget fokuserade främst på akademisk forskning av unga forskare (doktorander och post docs). Den omfattade också forskning från industrin (Saab, Siemens och Freemelt) och saker att tänka på när man samarbetar inom forskning vid universitet. Till exempel hur man implementerar forskningsresultaten i ett industriellt sammanhang.

”Vi är glada över att vi har fått chansen att anordna den här årliga konferensen på LiU. Deltagarantalet på konferensen är ungefär samma som tidigare år. Totalt var det cirka 60 deltagare och cirka 25 presentationer som täckte många olika discipliner involverade inom AM. Det visar att additiv tillverkning av metaller fortfarande är ett intressant forskningsområde”, säger Johan Moverare, forskningsledare inom additiv tillverkning vid LiU och arrangör av konferensen.

äٱ

Syftet med konferensen som hålls årligen på olika platser är att förstärka nätverket av forskare från Sverige inom området additiv tillverkning av metaller (3D-utskrifter). Evenemanget stöddes av Svenska föreningen för materialteknik (SFMT):

två män föreläser.
Professor Johan Moverare och Sten Johansson, professor emeritus. Fotograf: Ulrik Svedin

− SFMT-konferenser som denna är av stor relevans för att stödja kunskapsöverföring mellan industri, akademi och institut. I det här fallet inom metall-AM, och med det slutliga målet att främja svensk materialkonkurrenskraft”, säger Sten Johansson, professor emeritus, och ordförande för SFMT.

− Det är också av stor vikt att stötta unga från akademi och industri med intressen för materialteknik, tillägger han.

Mattias Calmunger, professor, och chef för avdelningen för konstruktionsmaterial vid Linköpings universitet, deltog i konferensen och mötte deltagarna. Han noterade vikten av både presentationerna och småpratet däremellan.

"Inspirerande"

”Det är väldigt inspirerande att höra alla briljanta forskare presentera intressanta resultat och diskussionerna som följde på presentationerna och i pauserna däremellan. Jag är säker på att konferensen kommer att resultera i flera innovativa idéer för nya forskningsprojekt och gemensamma publikationer baserade på de livliga diskussionerna under kaffe- och lunchrasterna, och speciellt vid middagen, säger Mattias Calmunger.

Man föreläser.
Magnus Kallin, adjungerad universitetslektor, föreläste på konferensen. Fotograf: Ulrik Svedin

Nästa års konferens

Materialen som diskuterades inkluderade Inconel 738, ren koppar, Haynes 282 och olika titan- och aluminiumlegeringar som används i pulverbäddsfusionsprocesser. Ett framtida nordiskt nätverk inom additiv tillverkning diskuterades också under panelsamtalet. Nästa år kommer denna konferens att hållas på Luleå tekniska universitet.

Kontakt

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Helen Köpman och drottningen samtalar med huvuden tätt ihop

Från Kårallen till Europakommissionen

En bild på en glad ung kvinna i intimt samspråk med drottningen. Vem är kvinnan, vad pratar de om? Fler bilder dyker upp. Det tycks stå ”Kårhusgeneral Helen Köpman” på namnskylten.

Lisbeth Hägg står utanför ingång 23 på Campus Valla.

46 år på LiU – Lisbeth har sett universitetet utvecklas

”Det var med skälvande ben jag gick upp för märkesbacken”, säger Lisbeth Hägg, och minns även rädslan över att inte hitta rätt den första dagen. Året var 1979 – Lisbeth gjorde entré på Linköpings universitet och har inte lämnat Campus Valla än.

Krånglande ryggar blir hjälpta av BättreRygg

De flesta ryggar protesterar åtminstone någon gång i livet. Ofta är rörelse bästa hjälpen. Därför har forskare och fysioterapeuter i vården utvecklat vårdprogrammet BättreRygg, som nu uppmärksammats internationellt.