Nyligen gjorde studenter från programmet en utflykt till olika skogs- och gräsmarklandskap i Östergötland. Just nu är de mitt i kursen "Sustainable Resources Management", där fokus ligger på hur resursförvaltning, miljö och samhällsutveckling är sammanlänkade i sökandet efter strategier och lösningar som kan hantera de mest angelägna globala utmaningarna.
Karl-Olof Bergman, naturvårdsbiolog, guidade studenterna genom olika landskap; kalhyggen, olika generationer av produktionsskogar och bevarade naturskogar. Med på utflykten var också Robin Blomdin, kursansvarig för "SRM"-kursen.
"Utflykten ger studenterna en möjlighet att fördjupa sig i en lokal resursförvaltningsfråga. I år lär vi oss om skogsförvaltningen i Östergötland", förklarar han.
"Att lämna klassrummet ger dig en helt annan typ av ingång, även om det bara är skogar", säger studenten Jannis Hansmann och fortsätter: "Att vara på plats ger en tydligare känsla av hur allt teori vi läser faktiskt ser ut i verkligheten."
Studenten Sumera Sulaiman delar Jannis erfarenhet av utflykten. "Det var en meningsfull och tankeväckande upplevelse att gå ut och utforska frågorna på plats. Det motiverar oss ännu mer att agera för att lösa de aktuella problemen och skapa en bättre och grönare framtid än nu", säger hon.
Vad kan uppnås genom att lägga till fältutflykter till programmet?
Studenten Johanna Johansson säger att hon fick större insikt om problemets omfattning och om skogsförvaltning och produktion av svenskt skogsbruk. "Jag kommer aldrig att titta på skogen på samma sätt igen", säger hon.
"Det är ett annat sätt att uppleva och få tillgång till information än att bara läsa litteratur, och jag kommer att se skogen med andra ögon från och med nu och kanske börja analysera vilket syfte skogen har nästa gång jag går genom en", säger studenten Julia Martens.
Hur bidrar programmet till att förstå komplexa hållbarhetsutmaningar?
"Programmet tittar verkligen på hållbarhet från flera nivåer och perspektiv, där fältresan var ett bra exempel på både ett relativt lokalt och nationellt problem, och hur skogsförvaltning utgör problem när fokus skiftar från ett kortsiktigt ekonomiskt perspektiv", säger Johanna Johansson.
Madelen Karlson instämmer och tillägger att det belyser kontroverserna mellan skogsproduktionens effektivitet och vikten av en biologiskt mångfaldig i skogen.
I en värld som står inför ökande miljöutmaningar är vikten av hållbar resursförvaltning en nyckelfaktor för vår framtid. På Masterprogrammet Science for Sustainable Development får studenter både teoretiska studier och praktisk erfarenhet.