91ÊÓÆ”

03 februari 2021

För första gången anordnar SARC (Swedish Aerospace Research Center) och BARINet (Brazilian Aerospace Research and Innovation Network) en tävling för drönare, även kallad obemannad luftfarkost.

drönare
Fotograf: Teiksma Buseva

Tävlingen handlar om att presentera den bästa lösningen på ett specifikt problem där flera drönare måste samarbeta. Denna tävling uppmuntrar och främjar det tvärvetenskapliga synsättet. Samarbete mellan akademiska discipliner såväl som mellan akademi och industri är nödvändiga för att lösa framtidens utmaningar.

- Vi hoppas att tävlingen kommer utöka internationellt samarbete, främja entreprenörskap och bidra till att forskningen kommer till praktisk användning, berättar David Lundström, universitetslektor vid avdelningen fluida och mekatroniska system på Linköpings universitet. David Lundström sitter som representant för LiU i tävlingens organisation.

Tävlingen är organiserad i två grupper - en öppen klass och en studentklass. Den öppna klassen riktar sig till team som består av doktorander, forskare och startup företag. Tävlingen är öppen för deltagare från Sverige och Brasilien.

- Den långsiktiga ambitionen är att det ska bli en årlig händelse, men vi får se hur det går, konstaterar David Lundström.

Tävlingen pågår från första februari till sista september då vinnande lag i den öppna klassen utses.

SARC är ett akademiskt nätverk för att förbättra den nationella samordningen av den akademiska forskningen inom flygteknik.

Läs mer om tävlingen här ()

Kontakt

Relaterat innehåll

Organisation

Senaste nytt från LiU

Helen Köpman och drottningen samtalar med huvuden tÀtt ihop

Från Kårallen till Europakommissionen

En bild på en glad ung kvinna i intimt samspråk med drottningen. Vem är kvinnan, vad pratar de om? Fler bilder dyker upp. Det tycks stå ”Kårhusgeneral Helen Köpman” på namnskylten.

Lisbeth HÀgg stÄr utanför ingÄng 23 pÄ Campus Valla.

46 år på LiU – Lisbeth har sett universitetet utvecklas

”Det var med skälvande ben jag gick upp för märkesbacken”, säger Lisbeth Hägg, och minns även rädslan över att inte hitta rätt den första dagen. Året var 1979 – Lisbeth gjorde entré på Linköpings universitet och har inte lämnat Campus Valla än.

Krånglande ryggar blir hjälpta av BättreRygg

De flesta ryggar protesterar åtminstone någon gång i livet. Ofta är rörelse bästa hjälpen. Därför har forskare och fysioterapeuter i vården utvecklat vårdprogrammet BättreRygg, som nu uppmärksammats internationellt.