91ÊÓÆ”

18 oktober 2024

En översikt över forskning och erfarenheter om räddningsinsatser där nya tekniker har använts, eller skulle kunna användas.

RÀddningstjÀnst.
Tillsammans med användarna behöver man undersöka vilka behov räddningstjänsten har. Fotograf: Thor Balkhed

Teknikutvecklingen gÄr fort medan relaterad metodutveckling och utvÀrdering ligger efter. För effektiv implementering av ny teknik Àr det viktigt att den fungerar tillsammans med den teknik som anvÀnds och att nyttan ska kunna utvÀrderas. Tillsammans med anvÀndarna behöver man undersöka vilka behov rÀddningstjÀnsten har och att ta fram metoder och modeller för hur den nya tekniken ska införas.

Mindre rÀddningstjÀnster har svÄrt att sjÀlva driva sÄdana större utvecklingsprojekt, men skulle kunna hjÀlpas av administrativt stöd, till exempel frÄn Myndigheten för samhÀllsskydd och beredskap (MSB).

TrÀna AI-modeller

Drönare.
Inom omrÄdet artificiell intelligens för rÀddning behövs exempelvis projekt som kan ta fram data av god kvalitet för att trÀna AI-modeller inom olika rÀddningssituationer som identifiering av skogsbrand, eller eftersök av person.

Genom att utbilda responspersonal i principerna för maskininlÀrning kan anvÀndbarheten öka och risken för felaktiga resultat och tolkningar minskas.


Kontakt

Senaste nytt från LiU

Helen Köpman och drottningen samtalar med huvuden tÀtt ihop

Från Kårallen till Europakommissionen

En bild på en glad ung kvinna i intimt samspråk med drottningen. Vem är kvinnan, vad pratar de om? Fler bilder dyker upp. Det tycks stå ”Kårhusgeneral Helen Köpman” på namnskylten.

Lisbeth HÀgg stÄr utanför ingÄng 23 pÄ Campus Valla.

46 år på LiU – Lisbeth har sett universitetet utvecklas

”Det var med skälvande ben jag gick upp för märkesbacken”, säger Lisbeth Hägg, och minns även rädslan över att inte hitta rätt den första dagen. Året var 1979 – Lisbeth gjorde entré på Linköpings universitet och har inte lämnat Campus Valla än.

Krånglande ryggar blir hjälpta av BättreRygg

De flesta ryggar protesterar åtminstone någon gång i livet. Ofta är rörelse bästa hjälpen. Därför har forskare och fysioterapeuter i vården utvecklat vårdprogrammet BättreRygg, som nu uppmärksammats internationellt.