Införandet av AI innebÀr en mÀngd olika möjligheter för mÄnga organisationer och myndigheter, men vÀcker ocksÄ flera frÄgor ur ett etiskt perspektiv. Den hÀr utbildningen stöttar dig i att identifiera vilka etiska frÄgestÀllningar om AI som behöver stÀllas i just din organisation, och hur de kan besvaras. Att analysera och diskutera de dilemman och problem som finns i verksamheter med hjÀlp av teori Àr en viktig del i kursen.
Kursledare Àr Lars Lindblom som till vardags forskar om etik kopplat till AI, Àr förestÄndare för LiU:s centrum i tillÀmpad etik (CTE) och Àr redaktör för tidskriften De Ethica. Han har ocksÄ genomfört flera uppdragsutbildningar inom Àmnet.
ČŃĂ„±ôČ”°ùłÜ±è±è
Kursen riktar sig till dig som arbetar med utveckling eller införande av AI. Den kan ocksÄ passa för dig som har en beslutsfattande roll.
Om utbildningen
łÒ±đČÔŽÇłŸŽÚö°ùČčČÔ»ć±đ
Teoretiska förelÀsningar varvas med övningar dÀr deltagarna fÄr vara aktiva och diskutera hur problemomrÄden bör hanteras med fokus pÄ den egna verksamheten. En skrÀddarsydd utbildning kan genomföras i LiU:s lokaler, hos din organisation eller online. Ni som uppdragsgivare kan ocksÄ vÀlja om utbildningen ska innehÄlla examination och erhÄllande av högskolepoÀng eller inte.
±őČÔČÔ±đłóĂ„±ô±ô
Utbildningen Àr praktiskt inriktad och tar upp frÄgor om bÄde teknik och etik. Efter en introduktion kring grunderna i artificiell intelligens och etik fokuseras lÀrandet huvudsakligen pÄ de tre omrÄdena AI och ansvar, AI och rÀttvisa (bias) och AI och deltagande.