För att fÄ forskningsmedel Àr det ofta viktigt att ha nÄgon form av samarbetsavtal med det företag eller myndighet man granskar. Forte dÀremot, stÀller inte de kraven.
- Jag har mÀrkt att det Àr svÄrt att fÄ ett samarbetsavtal om man vill granska strukturella problem inom polisen, sÀger Stefan Holgersson.
Polisen som aktör
I projektet Polisarbete i socioekonomiskt utsatta omrÄden i Sverige -utmaningar och möjligheter för polisen och rÀttsvÀsendet att lyckas med sitt uppdrag nÀr det existerar parallella maktstrukturer i ett omrÄde, vill Holgersson undersöka var och varför detta hÀnder. Och hur kan man komma tillrÀtta med det?
- Mitt projekt kommer titta pÄ vad polisen kan göra som aktör. Jag kommer Àven att titta pÄ faktorer som pÄverkar polisen som aktör. Det kÀnns spÀnnande och viktigt och som en förmÄn att fÄ göra detta, jag med min bakgrund som polis i ett av dessa utsatta omrÄden.
Att vara polis
Stefan Holgersson minns inget annat Àn att han alltid har velat bli polis. Hans pappa var polis och han fick nÀr han var liten höra historier och anekdoter hemma vid köksbordet. Han upptÀckte att det fanns mÄnga dimensioner inom polisens uppdrag som politiker och vanligt folk inte vet nÄgot om.
- MÄnga sÄg, och ser, yrket som enkelt. Man ser det som en utmaning att polisen utsÀtts för mycket vÄld, men den stora utmaningen ligger i kommunikationen och att vara en problemlösare. Man mÄste kunna prata med personer i olika miljöer, pÄ rÀtt sÀtt. Det Àr allt frÄn barn till personer i extremistmiljöer. Man mÄste kunna hantera rÀdda Àldre personer och prata med ungdomar pÄ ungdomars sprÄk. Man mÄste ocksÄ kunna skriva texter och koppla juridik till praktiska hÀndelser som ofta gÄtt snabbt. FörhÄllningssÀttet och agerandet mÄste anpassas till olika sammanhang. Att vara polis Àr lÀtt. Att vara en bra polis Àr svÄrt.
Stefan Holgersson har varit polis i 25 Är och forskare i 20 Är. Han började arbeta som polis i Botkyrka i Stockholm Är 1994. Numera jobbar han ungefÀr halva sin tid som polis och halva som forskare.
- Det Àr en bra station och en bra chef. Men jag jobbar fortfarande pÄ samma position som för 25 Är sedan. Jag Àr fortfarande radiobilspolis. Jag har sökt jobb nÀrmare Linköping men inte fÄtt nÄgot. Att man kan drabbas av problem om man yttrar sig kritiskt Àr vÀlkÀnt inom polisen. Men jag kÀnner mig erkÀnd ÀndÄ, eftersom verksamhetsexperter inom polisen hör av sig till mig och vill diskutera olika saker som jag kommit fram till i min forskning. Jag har Àven fÄtt och fÄr otroligt mycket stöd frÄn personal inom operativ verksamhet och inofficiellt frÄn chefer, Àven höga chefer. Det kÀnns bra.
Forska för att förbÀttra
Stefan Holgersson gick Systemvetenskapliga linjen pÄ Linköpings universitet innan han gick polisutbildningen.
- Jag hade en stor nackdel av min utbildning nÀr jag började arbeta inom polisen. Jag hade fÄtt lÀra mig att det Àr viktigt att lokalisera problem för att kunna förbÀttra en verksamhet. I polisvÀrlden var det en helt annan kultur. Problem ska hellre döljas Àn att de kommer upp till ytan. PÄ kort sikt kan det vara bra för man undviker kritik. PÄ lÄng sikt Àr det inte lyckat för möjligheten att utveckla verksamheten.
Efter Polishögskolan arbetade Holgersson heltid som polis, men har alltid tyckt det var intressant att lÀra sig nya saker sÄ han fortsatte att lÀsa kurser pÄ universitetet. Annie Röstlinger, universitetsadjunkt i informatik, pÄ LiU ringde en morgon upp honom och frÄgade om han ville doktorera. Men Stefan Holgersson sa spontant nej, han var ju polis, men Annie Röstlinger bad honom fundera pÄ frÄgan.
- IT-systemen inom polisen blev man matt av. NĂ€r jag var aspirant sĂ„ satt jag och skrev mina rapporter pĂ„ en gammal Facit. NĂ„got Ă„r senare hade vissa rutiner datoriserats, men man fick skriva in uppgifter flera gĂ„ngar. Jag erbjöd mig att över en helg gratis göra en applikation för att man skulle slippa skriva in uppgifter flera gĂ„nger. Men nej, det fanns inget behov av det och det ingick inte i IT-policynâŠ
Han kÀnde sig frustrerad och tÀnkte att man som forskare sÀkert kunde fÄ vara med och förÀndra till det bÀttre. SÄ han tackade dÀrför efter lite betÀnketid ja till att bli doktorand, men han fortsatte att arbeta heltid som polis.
- I tre Är mottogs min forskning positivt. Men det blev problem nÀr jag belyste problem som vissa chefer inte ville skulle komma upp till ytan. Jag fick tillsÀgelse om att jag inte fick trycka en rapport. Men jag diarieförde den, som man ju skulle göra, och sÄ spreds den pÄ sÄ sÀtt. DÄ förstod jag inte riktigt vilka konsekvenser detta skulle fÄ för mig.
Styrnings- och ledningsfrÄgor
Styrnings- och ledningsfrÄgor har alltid varit centrala i Holgerssons forskningsstudier. 2005 doktorerade han med doktorsavhandlingen Yrke: polis : yrkeskunskap, motivation, IT-system och andra förutsÀttningar för polisarbete. Den handlade om de förutsÀttningar som ledningen skapade Ät personalen att göra ett bra jobb, dÀr han presenterade personalens perspektiv pÄ olika förhÄllanden inom polisen. Doktorsavhandlingen har tryckts i över 10 000 exemplar och har anvÀnts pÄ utbildningar inom polisen.
- Det kÀnns kul att forskningen kommer till anvÀndning och jag hoppas att det forskningsprojekt jag snart pÄbörjar kommer att kunna bidra till att polisen utvecklas, sÀger Stefan Holgersson.