91ÊÓÆ”

Biomekanik

Simuleringsmodell av tvÄ olika typer av skidtekniker. Med muskuloskeletÀr modellering kan forskarna visa hur olika muskler aktiveras.
Simuleringsmodell av två olika typer av skidtekniker. Med muskuloskeletär modellering kan forskarna visa hur olika muskler aktiveras.

Hur kan en geckoödla klättra upp för en vertikal glasvägg och varför kan insekten skräddare gå på vatten? Vilken är den effektivaste stakningstekniken vid längdskidåkning? Varför ökar blodtrycket med åldern?

Dessa och mÄnga andra frÄgor inom biologi och fysiologi kan besvaras genom att tillÀmpa grundlÀggande principer inom mekanik och termodynamik. Det Àr vad vi gör inom biomekanik.

Skattar risken för hjÀrt- och kÀrlsjukdom

Vid avdelningen för mekanik och hÄllfasthetslÀra Àr flera forskare intresserade av biomekanik med medicinska och fysiologiska tillÀmpningar. Ett viktigt fokus Àr hjÀrt-kÀrlsystemet eftersom mÄnga allvarliga sjukdomar, till exempel artÀrbrÄck, högt blodtryck, hjÀrtinfarkt och slaganfall, har anknytning till biomekanik.

FörÀndringar hos artÀrvÀggarnas struktur och sammansÀttning med Äldern leder till styvare kÀrl, som i sin tur leder till högre belastning pÄ hjÀrtat nÀr det pumpar blod ut i kroppspulsÄdern.

En djupare förstÄelse för sjukdomars bakomliggande mekanismer och processer Àr nödvÀndig för att utveckla nya behandlingar och diagnostiseringsmetoder.

Bevarandelagar för massa, rörelsemÀngd och energi

Matematisk modellering Àr en hörnsten i all vÄr forskning. Med utgÄngspunkt frÄn massans, rörelsemÀngdens och energins bevarande kan ett system beskrivas med en uppsÀttning kopplade differentialekvationer, som tillsammans med lÀmpliga rand- och begynnelsevillkor bildar vÄr matematiska modell.

PÄ grund av sin komplexitet mÄste dessa problem lösas med numeriska metoder, till exempel finita elementmetoden.

Rand- och begynnelsevillkor bestÀms ofta genom mÀtningar, och forskningen Àr ett samarbete mellan tekniska och medicinska fakulteterna vid Linköpings universitet. DÀrutöver har vi omfattande samarbete med andra svenska och utlÀndska universitet.

Optimering av lÀngdskidÄkningsteknik

Varför kopiera de bÀsta idrottarna? NÀr du vÀl lÀr dig deras teknik kan de redan ha utvecklat nya effektivare tekniker.

Med muskuloskeletÀr modellering kan du förstÄ varför en viss teknik anvÀnds, sÄ att du kan leda utvecklingen istÀllet för att hamna pÄ efterkÀlken.

Vi studerar teorin för muskuloskeletÀr modellering, sÀrskilt hur man vÀljer mellan olika muskelmodeller och kriterier för vilka muskler som aktiveras. Vi studerar ocksÄ hur modeller kan tillÀmpas pÄ lÀngdskidÄkningstekniker och hur de kan anvÀndas för att klassificera handikappidrottare.

Kontakter

Nyheter

Organisation