91ÊÓÆ”

Cirkulär och resurseffektiv värdekedja systematiskt aktiverad med AI och digital tråd, Catena-D

Illustration av stora data mÀngder.
Stora datamÀngder (eller big data) Àr ett uttryck som beskriver stora, komplexa och varierande mÀngder av data som genereras frÄn olika kÀllor och som krÀver avancerade metoder för att analysera, bearbeta och utnyttja. Stora datamÀngder kan anvÀndas för att fÄ insikter, förutsÀga trender, optimera processer och skapa vÀrde. Skapad av Copilot.

Projektet syftar till att omvandla sättet den svenska tillverkningsindustrin hanterar resursflöden genom att titta på informationsutbyte över organisationsgränser

Det saknas grundlÀggande tekniska lösningar i övergÄngen till en cirkulÀr ekonomi. Trots pÄgÄende forskningsprojekt, sÄsom EU:s digitala produktpass, finns i dag ingen informationsinfrastruktur som möjliggör effektiv Ätkomst till stora mÀngder data under olika skeden av en produkts livscykel, som anvÀndningsfasen. Detta tekniska glapp har hindrat utvecklingen av ekonomiskt hÄllbara cirkulÀra affÀrsmodeller.

Det hÀr projektet fokuserar pÄ att validera konceptet med digitala trÄdar inom ramen för cirkulÀr ekonomi. En digital trÄd Àr informationsflödet om produktens prestanda och anvÀndning, och kan innehÄlla allt frÄn design till produktion, försÀljning, anvÀndning och bortskaffande eller Ätervinning. HÀr tillÀmpas artificiell intelligens (AI) pÄ stora dataset systematiskt, integrerat med en affÀrsmodell för cirkulÀr ekonomi. MÄlet Àr att skapa en strategisk vÀgledning med hÀnsyn till produkt-/datalivscykeln och vÀrdekedjan, med ett bevarat systemperspektiv. En effekt Àr att underlÀtta kommunikation och samarbete mellan organisationer för att öka materialeffektiviteten och förbÀttra företagens konkurrenskraft. Projektet strÀvar ocksÄ efter att bidra till internationella standarder.

I projektet deltar tvÄ stora tillverkningsföretag, Volvo Construction Equipment och Bosch Thermoteknik, vilka agerar som behovsÀgare och tillhandahÄller fallstudier, inklusive omfattande data, som spÀnner över hela produktens livscykel frÄn design och produktion till anvÀndning, service och underhÄll. Konsultföretaget AKNINET och det innovativa mjukvaruföretaget Addiva bidrar med praktiska lösningar. Linköpings universitet Àr projektÀgare och tillhandahÄller vetenskaplig kunskap i cirkulÀr ekonomi, medan MÀlardalens högskola deltar med sin expertis inom artificiell intelligens.

Forskare

Grundfakta om projektet

Projektperiod

Projektet pÄgÄr frÄn oktober 2023 till april 2026.

Nyheter och reportage

Organisation