Catena-D: CirkulÀr och resurseffektiv vÀrdekedja systematiskt aktiverad med AI och digital trÄd
Projektet syftar till att omvandla sÀttet den svenska tillverkningsindustrin hanterar resursflöden genom att titta pÄ informationsutbyte över organisationsgrÀnser. MÄlet Àr att skapa en strategisk vÀgledning med hÀnsyn till produkt-/datalivscykeln och vÀrdekedjan. En önskad effekt Àr att underlÀtta kommunikation och samarbete mellan organisationer för att öka materialeffektiviteten och förbÀttra företagens konkurrenskraft.
Projektet Àr med pÄ IVAs lista över de mest lovande forskningsprojekten i Sverige 2024.
Grön CVD
Chemical Vapor Deposition (CVD), anvÀnds för att skapa tunna lager av olika material för allt frÄn elektronik till verktyg och Àr dÀrmed direkt och indirekt vÀldigt viktigt för ett stort antal branscher. CVD anvÀnder stora mÀngder energi och gaser och det finns en stor potential till förbÀttringar sett frÄn ett hÄllbarhetsperspektiv. Detta projekt ska lÄsa upp den potentialen genom att ta fram ett koncept pÄ en reaktordesign som möjliggör en effektivare anvÀndning av tillförda resurser i form av molekyler och energi.
Projektet Àr med pÄ IVAs lista över de mest lovande forskningsprojekten i Sverige 2024.
Scandere: Scaling up a circular economy business model by new design, keener manufacturing, and automated material recycling technologies
Projektet handlar om att skala upp affÀrsmodellen product-as-a-service (PaaS) för att uppnÄ cirkulÀr ekonomi med förbÀttrad produktdesign, effektivare Ätertillverkning och automatiserad teknik för att Ätervinna material. Forskningen syftar bland annat till att skapa incitament för företag att ÄteranvÀnda produkter och material som innehÄller rÄvaror som klassats som kritiska rÄmaterial inom EU.
Remarkable: Remanufacturing â key enabler to future business)
Projektet syftar till att stödja tillverkare att bli mer resilienta, cirkulÀra och hÄllbara genom Ätertillverkning och genom att bidra till en mer effektiv resursanvÀndning. MÄlet Àr att med mer cirkulÀra produktionssystem minska osÀkerheter och risker i tillverkarnas komponent- och materialförsörjning.
Systemtröghet: Ett hinder för elektrifierade cirkulÀra transport- och anlÀggningsaffÀrsmodeller
För att accelerera elektrifieringen mot ett fossilfritt och mer cirkulÀrt Sverige Àr viktigt att förstÄ de nuvarande vÀrdenÀtverken och de ekosystem som behövs, och hur de förvÀntas utvecklas i framtiden. I mÄnga fall finns det juridiska of finansiella hinder som negativt pÄverkar möjligheten att implementera och skala upp cirkulÀra affÀrsmodeller för elektrifierade transport- och byggfordon. Projektets fokuserar pÄ sÄdana aspekter som kan orsaka systemtröghet och förhindrar en smidig och snabb övergÄng till cirkulÀra affÀrsmodeller för elektrifierade transport- och byggfordon. Syftet Àr att hitta lösningar för hur dessa kan mildras.