Ja det verkar sÄ, i alla fall om man Àr bananfluga. En hel del forskning visar att miljöpÄverkan i en generation kan ge effekter i nÀsta och eventuellt flera generationer framÄt. Denna typ av Àrftlighet tror man styrs av epigenetiska (grekiska "epi" = "över", alltsÄ "över-genetiska") program som reglerar hur generna anvÀnds. Om man anvÀnder datorer som liknelse sÄ Àr generna hÄrdvaran och epigenetiken mjukvaran som bestÀmmer hur generna anvÀnds.
FÀder som Àter mycket socker fÄr tjocka söner
Genom att anvÀnda bananflugan, drosophila melanogaster som har en mycket kort generationstid har vi ocksÄ kunnat visa att om pappan Àter en kost med mycket socker Àndras epigenetiskaprogram hos hans söner. Dessa program styr gener som behövs för t.ex. fettproduktion.Vi finner en del bevis som tyder pÄ att det finns liknande program hos möss och mÀnniskor, men mer forskning behövs för att kunna sÀga sÀkert. NÀsta frÄga blir förstÄs om epigenetiska program kan programmeras om hos vuxna. Om det gÄr kan vi kanske pÄ sikt utveckla nya terapier för att behandla fetma. Men Àven hÀr krÀvs mycket mer forskning innan vi vet.
Hur kan information överföras till nÀsta generation?
Vi har valt att studera hur pappans kost pÄverkar nÀsta generation eftersom bÀraren av information dÄ mÄste finnas i spermierna eller sÀdesvÀtskan. Det vi har sett Àr att mÀngden mRNA varierar i spermier beroende pÄ vad flugan har Àtit men vi vet Ànnu inte om det Àr skillnaderna i mRNA som modulerar de epigenetiska programmen i nÀsta generation.