91ÊÓÆ”

Avdelningen för cell- och neurobiologi (CNB)

Avdelningen för cell- och neurobiologi (ACN) vid Linköpings universitet, är en dynamisk och innovativ miljö där två framstående avdelningar, cellbiologi och neurobiologi, har slagits samman.

Med cirka 100 engagerade medarbetare under ledning av avdelningschef Anita Öst och enhetschef Johan Brask, strĂ€var vi efter att skapa en inspirerande och stödjande miljö för alla vĂ„ra medarbetare.

HÀr bedriver vi forskning om bÄde olika cellers uppbyggnad och funktion samt nervsystemet och de sensoriska organen. Forskningen involverar allt frÄn genetiska och molekylÀra studier till studier av cellkommunikation, hur celler bygger upp vÀvnader och organismer, funktioner hos jonkanaler i olika typer av celler, samt hur olika neuronala system, sÄsom hörsel, syn och kÀnsel, Àr organiserade och fungerar. Vi undersöker Àven mekanismerna bakom degenerativa sjukdomar i det centrala nervsystemet.

Genom att förstÄ dessa processer Àr mÄlet för vÄr forskning att pÄ sikt hitta sÀtt att förebygga, diagnostisera och bota sjukdomar bÄde pÄ cellnivÄ och inom nervsystemet samt de sensoriska organen.

Avdelningen Àr ocksÄ involverad i undervisning pÄ medicinska och biomedicinska grundutbildningar samt masterprogram. Vi bedriver dessutom forskarutbildning och post-doktoral utbildning.

LÀngre ner pÄ den hÀr avdelningssidan kan du hitta mer information om vÄr avdelning och vÄra medarbetare.

Nyheter

Kaiqian Wang.

Upptäckt om smärtsignalering kan bidra till bättre behandling

LiU-forskare har ringat in den exakta platsen på ett specifikt protein som finjusterar smärtsignalers styrka. Kunskapen kan användas för att utveckla läkemedel mot kronisk smärta som är mer effektiva och har färre biverkningar.

Person (Peter Larsson) framför ett mikroskop.

Befintligt läkemedel kan reparera jonkanal kopplad till epilepsi

Muterade varianter av en viss jonkanal orsakar svårbehandlad epilepsi. Nu visar en studie i tidskriften Nature att ett vanligt anestesiläkemedel, propofol, kan återställa jonkanalens funktion.

Forskare (Emma Björk, sittandes, Anna Fahlgren, stÄr) i labb.

Boostat nanomaterial ska fästa höftprotesen

Cellbiologen Anna Fahlgren har slagit sig ihop med materialforskaren Emma Björk. Tillsammans ska de använda nanomaterial som kan bidra till en bättre läkprocess och snabbare återhämtning för patienten.

Forskning

Epigenetik

Feta pappor ger feta söner

Ja det verkar så, i alla fall om man är bananfluga. En hel del forskning visar att miljöpåverkan i en generation kan ge effekter i nästa och eventuellt flera generationer framåt.

Inuti ett hamsteröra.

Klinisk och experimentell hörselforskning

Vår forskning handlar om hur hörselorganet "översätter" ljud till elektriska signaler. Denna omvandling, som har grundläggande betydelse för hörselförmågan, beror av små utskott, stereocilier, på innerörats sinnesceller.

Illustration över olika sjukdomsdrabbade centrum i hjÀrnan.

Selektiv sårbarhet för neurodegenerativa sjukdomar

Neurodegenerativa sjukdomar orsakar specifika symptom som beror på vilken del av hjärnan som är drabbad. Vi vill förstå hur delar av hjärnan som inte är påverkade motstår sjukdomar, och kunna dra nytta av kunskapen för att skydda mer sårbara delar.

Kontakt

Medarbetare

Taggar