91ÊÓÆ”

Forskning om didaktiskt ledarskap - FoDiL

LĂ€rare undervisar elever i ett klassrum.
Foto: Johan Näslund

Lärares huvudsakliga uppdrag handlar om att leda elever till lärande. För att lyckas med det måste lärare både ha ett utvecklat ledarskap och goda ämneskunskaper. I forskargruppen FoDiL sammanförs två etablerade forskningsfält till det som vi kallar didaktiskt ledarskap.

Forskning där lärares ledarskap och ämnesundervisning kopplas ihop är idag sällsynt. Det kan bero på att det finns två etablerade, ofta separerade, forskningsfält. Det ena fältet är forskning om ledarskap i klassrummet, som på engelska benämns Classroom Management. Det andra fältet är olika typer av ämnesdidaktisk forskning.

I forskargruppen FoDiL sammanförs dessa båda forskningsfält till det vi kallar didaktiskt ledarskap. Detta begrepp kan förenklat beskrivas som att leda genom att undervisa eller att undervisa genom att leda. Det innebär att identifiera och synliggöra de ledarskapsfärdigheter- och förmågor en lärare behöver i sin undervisning för att eleverna ska kunna nå en optimal kunskapsmässig och social utveckling.

Vår förhoppning är att forskargruppens intresse för systematiska studier av lärares didaktiska ledarskap kommer att bidra med användbar kunskap för och i lärares praktik. Vi hoppas också att våra studier ska ge blivande och verksamma lärare nya och mer precisa verktyg för att stötta elevers lärande på ett vetenskapligt grundat sätt.

Forskargruppens medlemmar

Nationell nätverksträff 8-9 oktober 2025

Att leda undervisning har aldrig varit lätt! Om lärares ledarskap i klassrummet

Välkommen till en internationell nätverksträff där vi diskuterar och reflekterar kring undervisning och forskning om lärares ledarskap i klassrummet.

Det finns många skäl att i en nationell kontext diskutera lärares ledarskap i klassrummet, till exempel för att:

  • forskning framhåller lärares undervisning som en av de viktigaste faktorerna för elevers engagemang och lärande,
  • rapporter visar att nyblivna lärare upplever sig otillräckligt tränade på att leda undervisning,
  • lärares ledarskap betonas som mycket viktigt i Betänkandet av Utredningen om att utveckla lärar- och förskollärarutbildningarna.

Som forskare och lärarutbildare vid landets lärarutbildningar kan vi utifrån våra olika kompetenser och den forskning vi bedriver, lära oss av varandra när det gäller att organisera och genomföra kurser och innehåll som handlar om lärares ledarskap. Därför vill vi bjuda in dig till ett kunskaps- och erfarenhetsutbyte för att presentera, diskutera och reflektera kring undervisning och forskning om lärares ledarskap i klassrummet.

Vi hälsar dig varmt välkommen till Linköpings universitet och Campus Valla onsdagen den 8 och torsdagen den 9 oktober 2025! Vi inleder onsdagen med en föreläsning och frågestund med professor från Universitetet i Stavanger. Mer information om program och anmälan kommer att skickas ut senare under våren.

Vid frågor eller om du är intresserad av att anmäla ett eget bidrag kontakta Caroline Appelgren.

Forskningsprojekt

En lÀrare hjÀlper en student i ett klassrum.

Intentioner och interaktioner i matematikundervisning

Projektet följer lärarstudenter från slutet av utbildningen och första yrkesverksamma året. Undervisningens intentioner, reflektioner kring lärarutbildning och interaktioners kvalitet fokuseras.

Lärares ledarskap i och utanför klassrummet

Detta projekt beskriver ett samverkansprojekt mellan Jönköpings kommun och den barn- och ungdomsvetenskapliga forskningsmiljön (BUV) vid Högskolan Väst. Resultatet visar hur några studerade lärare genom sitt sätt att leda undervisningen var viktiga på riktigt för eleverna som de ansvarade för.
Ansvarig Marcus Samuelsson

Publicerad forskning

Att vara viktig på riktigt. Skickliga lärares ledarskap i och utanför klassrummet

Ledarskap för lärande

Detta var ett tvåårigt forskningsprojekt, som pågick mellan 2019-2021. Projektet var en del i den nationella försöksverksamheten ULF som står för utveckling, lärande och forskning. Forskarna Anja Thorsten och Marcus Samuelsson samarbetade med åtta medforskande lärare från tre kommuner; Mjölby, Camila Heiskanen och Anneli Mohlin, Norrköping Caisa Skoglund, Margareta Dott, Johan Mechbach, Rickard Kenndal och Söderköping Frida Envall och Karin Månsson.

Samuelsson, M., Thorsten, A., Mohlin, A., Heiskanen, C., Skoglund, C., Meckbach, J., Dott, M., Kenndal, R., Enwall, F., & Månsson, K. (2021). .Venue, 10(2), 1-9.

Samuelsson, M., & Thorsten A. (red.), (2022). . Utveckling, lärande och forskning – praktiknära forskning nr 1. Linköpings universitet.

Omslag för publikation ''
Anja Thorsten, Marcus Samuelsson, Johan Meckbach, Camilla Heiskanen, Anneli Mohlin (2021)

Educare - vetenskapliga skrifter , Vol.4 , s.213-241

Omslag för publikation ''
Marcus Samuelsson, Anja Thorsten (2022)

Lärarens ledarskap: professionell pedagogisk praktik , s.45-58

Samverkansprojekt

Så mycket bättre

SÄ mycket bÀttre Àr ett samverkansprojekt mellan forskare och experter med fokus pÄ undervisningsskicklighet. Resultatet visar hur drygt 500 lÀrare undervisar och hur 188 lÀrares undervisning markant förÀndrats till det bÀttre med stöd av coachande didaktiska samtal mellan en för- och en efter observation. Inom kort publiceras ocksÄ en rapport om projektet.

Omslag för publikation 'Undervisning med uppseendevÀckande brister: sÄ blev den signifikant bÀttre'
Marcus Samuelsson, Joakim Samuelsson, Bernt Friberg, Urban Hansson, Mats Rosenkvist (2024)

I media

Kilman, L., Lindqvist, H., Thorsten, A., Samuelsson, M., Andersson, A., Johansson, J., & Karlberg, M. (2020). . Skolporten Magasin, 3, 14-15.

Samuelsson, M., Kilman, L., Lindqvist, H., Prytz, C., Sveider, C., Thorsten, A., Wedin, A-S., Karlberg, M., Andersson, A., Johansson, J., & Tväråna, M. (2020). , Skola och Samhälle, mars, 1-4.

Thorsten, A., Samuelsson, M. (2021) . ULF-avtal.

Poddar

Samtal om ledarskap

Marcus Samuelsson och Anja Thorsten diskuterar ledarskap i podden Pedagogik och Ledarskap.

Lyssna på podden

Skolprat med Marcus Samuelsson om ledarskap och nå alla elever

I podden Skolprat trÀffar Karin RÄdberg och Petter Enlund pedagogikprofessorn Marcus Samuelsson och pratar ledarskap.

Lyssna pÄ podden

Forskning om simulatorer i undervisningen

I podden Pedagogen Norrköping trÀffar Caisa Skoglund Sofia Nyström och Song Ee Ahn, forskare vid LiU, som berÀttar om lÀrandet som uppstÄr i simulationstrÀning och vilka effekter det fÄr pÄ den pedagogiska verksamheten.

Lyssna pÄ podden

Samverkan och samarbeten

Samverkan

  • Skolverket, Stöd för ledarskap i undervisningen, 2022-2023
  • Ledarskap för lärande Söderköpings kommun, läsåret 2022-2023
  • Ledarskap för lärande, Mjölby kommun, pågått under läsåret 22-23 och 23-24.
  • Pedagogisk lärmiljö, Sundbybergs kommun, läsåret 2022-2023
  • Skolverket 2022-2024

Samarbeten

  • och kollegor vid

Organisation