91ÊÓÆ”

Nationellt centrum för naturvetenskapernas och teknikens didaktik - NATDID

Kort om oss

Forskning kan ge nya perspektiv och idéer i undervisningen. Forskning kan problematisera och ifrÄgasÀtta. Det kan vara nÄgot att stötta sig mot som kan ge argument i didaktiska val. NATDID vill göra forskning och beprövad erfarenhet frÄn hela Sverige mer tillgÀnglig för personer som arbetar i förskola/skola. Vi lyfter fram forskningsresultat och lÀrares erfarenheter kring naturvetenskapernas och teknikens didaktik, frÄn förskola till gymnasium. LÀs mer pÄ sidan För undervisning i menyn. Vi vill ocksÄ bidra till utbyten mellan skol- och forskarvÀrlden. LÀs mer om det pÄ sidan Samtal mellan lÀrare och forskare. Mer djupgÄende resurser inom Àmnesdidaktisk forskning finns pÄ sidan Fördjupa dig.

Välkommen till FobasNT25 den 15-16 oktober i Norrköping!

Utveckla lektioner tillsammans med andra i höst

Konferens FobasNT23.
FobasNT23. Fotograf: Thor Balkhed.

Utveckla laborationer i höstens lektionsverkstad

Vill du att dina lektioner ska engagera och trÀna eleverna pÄ det naturvetenskapliga arbetssÀttet?Under HT-25 trÀffas lÀrare och forskare fem gÄnger digitalt i en lektionsverkstad för att skapa lektionsplaner med fokus pÄ systematiska undersökningar.

Vi vÀlkomnar denna gÄng högstadielÀrare i naturvetenskapsÀmnena. Lektionsverkstaden bestÄr av en förtrÀff pÄ 45 minuter och fyra trÀffar pÄ tvÄ timmar vardera under september och oktober, varvat med förberedande uppgifter mellan trÀffarna. Lektionsverkstaden hÄlls via Zoom och Àr kostnadsfri.

LÀs mer och anmÀl dig

Delta i vår skrivarworkshop i oktober

Konferens FobasNT23.
  Fotograf: Thor Balkhed.

Skrivarworkshop 17/10

Jobbar du som lärare, förskollärare eller lärarutbildare och vill dela med dig av erfarenheter från undervisning i naturvetenskapsämnena eller teknik? Få stöd och verktyg i vår skrivarworkshop och publicera dina erfarenheter i NATDID:s tidskrift ATENA Didaktik.

Under workshopen arbetar vi exempelvis med syfte, disposition och språkbruk. Teori och praktiska övningar varvas. Efteråt har du möjlighet att arbeta vidare med stöd av ATENA Didaktiks redaktörer för att publicera din text. Workshopen äger rum den 17/10 i Norrköping och hålls i anslutning till FobasNT25. Skrivarworkshopen är kostnadsfri.

Läs mer och anmäl dig

Ta hjälp av forskning i din undervisning

En lÀrare sitter pÄ huk utomhus och hÄller i en bok. Runt lÀraren sitter barn i vinterklÀder och lyssnar till lÀraren.
  Fotograf: Peter Holgersson AB

Ett stöd i arbetet

NATDID vill underlÀtta för dig som lÀrare att hitta och anvÀnda dig av forskning i undervisningen, frÄn förskola till gymnasium. LÀs vÄra texter som sammanfattar och lyfter fram forskning och lÀrarreflektioner frÄn hela Sverige inom naturvetenskapernas och teknikens didaktik. LÀs ocksÄ om arbeten utförda av framtida lÀrare, studenter som vunnit NATDID:s pris för bÀsta examensarbete pÄ lÀrarutbildningen inom naturvetenskapernas och/eller teknikens didaktik.

Forskning som stöd i undervisning


Samtal mellan lärare och forskare

Konferens FobasNT23.
  Fotograf: THOR BALKHED

Delta i vårt nätverk

NATDID vill bidra till erfarenhetsutbyten och nÀtverksbyggande mellan förskola/skola och universitetsvÀrlden. Det gör vi genom att skapa fysiska och digitala mötesplatser i form av bland annat konferenser och forskarsamtal. LÀs om aktiviteter inom vÄrt Forum för forskningsbaserad NT-undervisning (FobasNT). LÀs Àven om vÄra NATDID-ambassadörer som fungerar som en regional kontakt för lÀrare runt om i landet.

NATDID:s nÀtverk och kalender

Bli uppdaterad på aktuell forskning om naturvetenskaps- och teknikundervisning

LĂ€rare med elever.
  Fotograf: Peter Holgersson AB

Prenumerera på NATDID:s nyhetsbrev

6 gÄnger per Är skickar vi ut ett digitalt nyhetsbrev fullmatat med tips pÄ forskning och lÀrares erfarenheter inom naturvetenskaps- och teknikundervisning, frÄn förskola till gymnasium.

Varje nyhetsbrev samlar information och resurser pÄ ett visst tema inom naturvetenskapernas och teknikens didaktik. LÀs till exempel om hur modeller och representationer kan bidra i klassrummet, hur sprÄk kan utvecklas frÄn vardagssprÄk till ett naturvetenskapligt sprÄkbruk och hur didaktiska verktyg kan utveckla undervisningen.



Fördjupa dig i undervisning på vetenskaplig grund

Gymnasieelev hÄller spaghetti i mÀtglas under biologilektion.
  Fotograf: Peter Holgersson AB

Fler resurser

Se en video om hur man med stöd av tematisk analys kan utveckla undervisningen pÄ ett systematiskt och kontinuerligt sÀtt. LÀs portrÀtt av forskare, lÀrare och pedagoger som arbetar inom naturvetenskapernas och teknikens didaktik. Utforska NATDID:s skriftserie, en fördjupning inom Àmnesdidaktik med fokus pÄ kemi, teknik, fysik och biologi. Hitta andra nationella resurscentrum inom naturvetenskapsÀmnena och teknik, skolmyndigheter och andra relevanta aktörer.

Fördjupa dig i undervisning pÄ vetenskaplig grund

Om NATDID

Nationellt centrum för naturvetenskapernas och teknikens didaktik.
 

Vårt uppdrag

NATDID vill stödja svensk skolutveckling inom naturvetenskap och teknik. Det gör vi genom att göra Àmnesdidaktisk forskning tillgÀnglig för dem som Àr verksamma i skolan. Vi vill Àven skapa förutsÀttningar för relationsbyggande mellan skola, lÀrarutbildning, akademi samt intressegrupper och organisationer. LÀs mer om NATDID och hitta kontaktuppgifter till vÄra medarbetare, ambassadörer och vÄr styrelse.

Mer om NATDID

NATDID i sociala medier

NATDID är en del av

Vad vill du veta mer om?

LÄgstadieelev tittar pÄ mossa genom lupp.
  Fotograf: Peter Holgersson AB

Skicka oss din feedback

Vi är alltid intresserade av att veta vad du tycker om vår webbplats och vad du vill veta mer om inom naturvetenskapernas och teknikens didaktik.

Om du har förslag på områden, frågor om vår information eller något annat du vill tycka till om, mejla oss på natdid@liu.se, eller kontakta någon av NATDID:s medarbetare. Kontaktuppgifter hittar du på sidan Om NATDID.