Att hantera klimatförÀndringar Àr en av samtidens mest brÄdskande utmaningar. Samtidigt finns hÄllbarhetsmÄl om exempelvis minskad fattigdom och svÀlt, ökad tillgÄng till utbildning, minskade ojÀmlikheter och en friskare livsmiljö för mÀnniskor, djur och vÀxter. Hur kan dessa parallella mÄl genomföras pÄ ett samstÀmmigt sÀtt? Finns mÄlkonflikter mellan dem och, i sÄdana fall, hur hanteras dessa?
à r 2015 slöts tvÄ viktiga avtal. Det ena Àr Parisavtalet som Àr det huvudsakliga styrningsinstrumentet pÄ internationell nivÄ för att mobilisera klimatÄtgÀrder. Det andra Àr Agenda 2030 och dess 17 globala hÄllbarhetsmÄl. En av de grundlÀggande principerna i Agenda 2030 Àr att de 17 hÄllbarhetsmÄlen Àr integrerade och odelbara. Samtidigt har forskning visat att uppnÄelse av vissa mÄl kan ha pÄverkan pÄ andra, bÄde i form av synergier och mÄlkonflikter.
I min forskning intresserar jag mig för de idéer som finns om hur politisk styrning under dessa avtal ska gÄ till. Jag intresserar mig sÀrskilt för hur interaktioner mellan olika klimat- och hÄllbarhetsmÄl portrÀtteras och adresseras och vilka effekter det har för hur vi definierar politiskt legitima klimataktörer och klimatÄtgÀrder. Min forskning har ett sÀrskilt fokus pÄ idéer om samstÀmmighet mellan klimatÄtgÀrder och det globala hÄllbarhetsmÄlet om minskad ojÀmlikhet (SDG10).Genom min forskning hoppas jag bidra till att göra global klimatstyrning mer inkluderande, mer kÀnslig för olika aktörers behov och intressen och, i slutÀnden, mer demokratisk. Ett sÀtt att uppnÄ detta Àr genom forskning som utmanar de portrÀtteringar, kunskaper och praktiker vi tar för givet. Genom att utmana dessa skapas utrymme för alternativa problembeskrivningar och lösningsformuleringar.