Barn och ungas psykiska ohÀlsa i svensk media
I min avhandling undersökte jag hur barnpsykologisk och -psykiatrisk kunskap har förmedlats via svensk media under Ären 1968-2008. Jag visade att diskussionerna i media inbegripit skilda definitioner, förklaringar och uppfattningar gÀllande psykisk ohÀlsa, och att dessa dÀrtill skiftat över tid och mellan medieformat. Det gick alltsÄ att urskilja allt frÄn en alarmistisk inramning dÀr barn och ungas psykiska ohÀlsa framstÀlldes som ett akut folkhÀlsoproblem, till en hÄllning dÀr nÀstan alla uppfattade problem framstÀlldes som normala och övergÄende inslag i barns utveckling. Snarare Àn att se psykisk ohÀlsa bland barn och unga som ett enhetligt och sammanhÀngande fenomen illustrerar avhandlingens resultat nödvÀndigheten att förstÄ mediediskussionerna om, och oron över, barns och ungas psykiska ohÀlsa mot bakgrund av specifika, och historiskt skiftande, former av barnpsykologisk och -psykiatrisk expertis.
Autismens historia
Jag Àr ocksÄ intresserad av autismens historia i Sverige och hÄller pÄ att, tillsammans med en kollega, starta upp ett historiskt projekt med fokus pÄ att studera de svenska diskussionerna om autismdiagnosen, under perioden ca.1960-2010. Vi vill bÀttre förstÄ hur autismdiagnosen har definierats och förklarats av svenska experter, professionella men Àven företrÀdare för civilsamhÀllet, och hur detta har förÀndrats över tid i relation till skiftande vÀrderingar, institutionella landskap och uppfattningar om barn och barndom.
Barn och unga i det sociala arbetet
Avslutningsvis Àr jag intresserad av teorier om och arbetssÀtt med barn och unga i socialt arbete. Detta intresse rör bland annat den historiska framvÀxten av olika institutionella sammanhang dÀr barn och unga tagits emot och placerats; specifika psykologiska och psykiatriska teorier om barn och ungas hÀlsa och utveckling och hur dessa har fÀrgat samhÀllsvÄrden; arbetsmetoder för utredningen, bedömningen och behandlingen av barn och unga sÄsom Barns behov i centrum (BBIC); samt den roll som civilsamhÀlleliga organisationer, exempelvis föreningar för unga vuxna eller förÀldraföreningar, spelat i att pÄverka synen pÄ frÄgor rörande psykisk hÀlsa och barns utveckling.
Undervisning och ledarskap
Jag undervisar framför allt pÄ Socionomprogrammet och har bland annat varit kursansvarig och medverkat i kurser som rört sociologi, social- och utvecklingspsykologi, samtalsmetodik och barn och unga i samhÀllsvÄrd.
Numera Àr jag Àven enhetschef och studierektor vid avdelningen för socialt arbete.