91ÊÓÆ”

25 april 2022

Den kvinnliga rösten är temat för Den akademiska damkören Linnea som i år firar sitt 25-årsjubileum. Jubileet uppmärksammas under hela året, närmast med jubileumskonsert och damkörsfestival.

Den akademiska damkören Linnea
Fotograf: Daniel Häggmyr

Den akademiska damkören Linnea bildades 1997 och består idag av cirka 50 korister med en repertoar av blandad musik för framför allt fyrstämmig damkör. Sedan 2009 är Merete Ellegaard körens dirigent.

Bland körens återkommande traditioner finns luciatåg i december, välgörenhetskonserten ”Ett knippe kvinnokamp” den 8 mars till förmån för Linköpings tjej- och kvinnojourer.
Kören håller egna konserter varje läsår och framträder också ibland vid konserten under den akademiska högtiden och under höstens studentmottagningsperioden tillsammans med broderkören Linköpings Studentsångare.

Festival och maratonkonsert

Årets jubileumskonsert äger rum i Ryttargårdskyrkan i Linköping den 7 maj då man hyllar det som gör kören till det fantastiska instrument det är, nämligen koristerna och deras röster. Konserten är inspirerad av koristernas egna berättelser och hedrar också framstående kvinnor och deras musikaliska verk.

Under Kristi himmelfärdshelgen står Linköping värd för en stor damkörsfestival där damkörer från hela Sverige och även Danmark deltar. Festivalen avslutas den 28 maj med maratonkonsert med inslag från de deltagande körerna. En kväll för inspiration och hyllning till den kvinnliga rösten i körform.

Foto: Daniel Häggmyr

Bli en del av LiU:s musikliv

Senaste nytt från LiU

Helen Köpman och drottningen samtalar med huvuden tÀtt ihop

Från Kårallen till Europakommissionen

En bild på en glad ung kvinna i intimt samspråk med drottningen. Vem är kvinnan, vad pratar de om? Fler bilder dyker upp. Det tycks stå ”Kårhusgeneral Helen Köpman” på namnskylten.

Lisbeth HÀgg stÄr utanför ingÄng 23 pÄ Campus Valla.

46 år på LiU – Lisbeth har sett universitetet utvecklas

”Det var med skälvande ben jag gick upp för märkesbacken”, säger Lisbeth Hägg, och minns även rädslan över att inte hitta rätt den första dagen. Året var 1979 – Lisbeth gjorde entré på Linköpings universitet och har inte lämnat Campus Valla än.

Krånglande ryggar blir hjälpta av BättreRygg

De flesta ryggar protesterar åtminstone någon gång i livet. Ofta är rörelse bästa hjälpen. Därför har forskare och fysioterapeuter i vården utvecklat vårdprogrammet BättreRygg, som nu uppmärksammats internationellt.