91ÊÓÆ”

17 oktober 2022

Forte, Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd, har fördelat 90 miljoner till forskning om barns och ungas psykiska hälsa för åren 2022–2025. 5.2 miljoner har tilldelats Barnafrid för forskningsprojektet Krisens barn och unga – psykisk hälsa, resilience och deras determinanter hos barn och unga på flykt.

Laura Korhonen, Barnafrids centrumchef
Laura Korhonen. Foto: Sofia Lindgren
Laura Korhonen, professor och centrumchef pÄ Barnafrid, tilldelas tillsammans med sin arbetsgrupp medel för att undersöka barn och unga vuxna pÄ flykt, bland annat hur deras hÀlsa och vÀlmÄende kan stÀrkas.

Barnafrid driver studien i samarbete med Flyktingmedicinskt Centrum - Region Östergötland, Flyktinggruppernas riksrĂ„d (FARR), University College London, The EU Cost Action och Enpowering Children Foundation.

Projektet adresserar kritiska akuta kunskapsluckor nÀr det gÀller psykisk hÀlsa och resilience bland barn och unga pÄ flykt.

- Fördjupad förstÄelse Àr ett viktigt första steg att se till att alla barns psykiska hÀlsa kan tillgodoses, sÀger Laura Korhonen.

Resultaten kommer att översÀttas till evidensbaserade rekommendationer för att kunna ta fram förbÀttrade strategier för förebyggande och tidigt stöd men ocksÄ till handfast metodstöd.

- Med ny kunskap om ojÀmlikheter i hÀlsa och exponering för svÄra livsomstÀndigheter, tillsammans med inkludering av barn och samarbetspartners, frÀmjar detta projekt implementeringen av Barnkonventionen, EU:s stadgar om de grundlÀggande rÀttigheterna, Sveriges folkhÀlsostrategi och jÀmstÀlldhetspolitik samt FN:s mÄl för hÄllbar utveckling, sÀger Laura Korhonen.

Kontakt

Senaste nytt från LiU

Helen Köpman och drottningen samtalar med huvuden tÀtt ihop

Från Kårallen till Europakommissionen

En bild på en glad ung kvinna i intimt samspråk med drottningen. Vem är kvinnan, vad pratar de om? Fler bilder dyker upp. Det tycks stå ”Kårhusgeneral Helen Köpman” på namnskylten.

Lisbeth HÀgg stÄr utanför ingÄng 23 pÄ Campus Valla.

46 år på LiU – Lisbeth har sett universitetet utvecklas

”Det var med skälvande ben jag gick upp för märkesbacken”, säger Lisbeth Hägg, och minns även rädslan över att inte hitta rätt den första dagen. Året var 1979 – Lisbeth gjorde entré på Linköpings universitet och har inte lämnat Campus Valla än.

Krånglande ryggar blir hjälpta av BättreRygg

De flesta ryggar protesterar åtminstone någon gång i livet. Ofta är rörelse bästa hjälpen. Därför har forskare och fysioterapeuter i vården utvecklat vårdprogrammet BättreRygg, som nu uppmärksammats internationellt.

Taggar