91ÊÓÆ”

05 september 2024

Att studera det svenska arbetet på barnskydds-, funktionshinders- och socialtjänstens område var målet för ett veckolångt studiebesök från Ukraina i september 2024.

Ukrainska flaggor hissade utanför en EU-byggnad
Bild av DuĆĄan Cvetanović från Pixabay
I delegationen fanns representanter för den ukrainska staten, ministerier, kommuner och civilsamhälle, bland andra guvernörer och vice guvernörer för pilotregionerna för "Better Care"-reformen samt EU-representationen i Kiev.

Besöket var en del av arbetet för reformarbete som pågår i Ukraina för att stärka socialtjänsten och bidra till avinstitutionalisering. Delegationen togs emot av Socialdepartementet och programmet samordnades med Socialstyrelsen. Parterna använde även besöket för att identifiera prioriterade områden för fortsatt samverkan mellan Ukraina och Sverige utifrån pågående regeringsuppdrag - att utveckla ett program till stöd för socialpolitikens och hälso- och sjukvårdens område, med syfte att bidra till kunskapsöverföring och kapacitetsbyggande i Ukraina.

Den 4 september tog Barnafrid för ett heldagsprogram om Barnafrids nationella verksamhet, med särskilt fokus på utbildning och kunskapsspridning om våld till yrkesverksamma som möter barn och unga. Studiebesöket gav även möjlighet att hitta framtida samarbetsytor mellan Barnafrid och enskilda delegater från Ukraina.

Kontakt

Senaste nytt från LiU

Helen Köpman och drottningen samtalar med huvuden tÀtt ihop

Från Kårallen till Europakommissionen

En bild på en glad ung kvinna i intimt samspråk med drottningen. Vem är kvinnan, vad pratar de om? Fler bilder dyker upp. Det tycks stå ”Kårhusgeneral Helen Köpman” på namnskylten.

Lisbeth HÀgg stÄr utanför ingÄng 23 pÄ Campus Valla.

46 år på LiU – Lisbeth har sett universitetet utvecklas

”Det var med skälvande ben jag gick upp för märkesbacken”, säger Lisbeth Hägg, och minns även rädslan över att inte hitta rätt den första dagen. Året var 1979 – Lisbeth gjorde entré på Linköpings universitet och har inte lämnat Campus Valla än.

Krånglande ryggar blir hjälpta av BättreRygg

De flesta ryggar protesterar åtminstone någon gång i livet. Ofta är rörelse bästa hjälpen. Därför har forskare och fysioterapeuter i vården utvecklat vårdprogrammet BättreRygg, som nu uppmärksammats internationellt.

Taggar