91ÊÓÆ”

16 februari 2023

Linköpingsföretaget ACTIA Nordic donerar en klassuppsättning av sin egenutvecklade telematikplattform till civilingenjörsutbildningen vid campus Norrköping. Det ger studenterna ökade förutsättningar att studera applikationsutveckling och tillämpa sina kunskaper i en industriell miljö.

Studenter och medarbetare frÄn ACTIA runt ett bord i en konferenslokal
Studenterna får en demonstration av telematikutrustningen av ACTIA-medarbetaren Carl Björk. Fotograf: Helena Vesterlund

ACTIA Nordic Àr vÀrldsledande pÄ kommunikationslösningar för bilindustrin. Donationen av telematikutrustningen Àr vÀrd cirka 200 000 kr och ska anvÀndas i utbildningen pÄ civilingenjörsprogrammen Elektronikdesign och Kommunikation, transport och samhÀlle vid Campus Norrköping.
- Vi vill etablera och utveckla ett samarbete med Linköpings universitet och sÄg med vÄr utrustning en lösning i att ge universitetet tillgÄng till en bra utvecklingsmiljö för studenterna, sÀger Christian Sahlén, vd pÄ ACTIA Nordic.

Telematikplattformen som kallas ACU6 (Actia connect unit generation 6) sitter i en stor del av vÀrldens bilar för att bland annat samla in data frÄn bilens alla sensorer, uppdatera mjukvara och ringa efter hjÀlp efter en krock. Plattformen Àr innehÄller bÄde grundlÀggande hÄrd- och mjukvara, vilket underlÀttar vidareutveckling av applikationer. Det gör att studenterna inte behöver börja frÄn början med att programmera grunderna utan kan gÄ direkt pÄ komplex applikationsutveckling. Det sparar tid.

Utrustningen kan anvÀndas i laborationer, projekt- och examensarbeten, dÀr studenterna fÄr arbeta kreativt med att designa systemlösningar.

Ett av syftena med donationen Àr att studenterna lÀr sig programmera och bygga moderna applikationer för bilindustrin eller rent generellt. Christian Sahlén tÀnker Àven instifta ett Ärligt stipendium för de bÀsta idéerna och Àr Àven beredd att köpa tillbaka rÀttigheterna.
- Det blir en win-win. Allt Àr öppet för att utforska. Jag ser med stor glÀdje framemot att se vad studenterna kan göra med vÄr plattform, sÀger Christian Sahlén.

Christian Sahlén, vd ACTIA NordicChristian Sahlén, vd pÄ ACTIA Nordic. Foto Helena Vesterlund I förlÀngningen ser Christian Sahlén ocksÄ möjligheter att rekrytera ny personal frÄn utbildningarna.
- Vi har tidigare rekryterat frÄn LiU:s civilingenjörsprogram med stor framgÄng och det vill vi gÀrna fortsÀtta med. De ingenjörer vi anstÀllt har en bra bredd och bra kompentens, sÀger Christian Sahlén.

Studenter och lÀrare tog emot utrustningen vid ett besök pÄ ACTIA i MjÀrdevi, Linköping. De fick Àven en demonstration av Carl Björk, sjÀlv LiU-alumn frÄn Elektronikdesignprogrammet.

- Vi Àr mycket tacksamma för att vi fÄtt denna utrustning och att studenterna fÄr möjlighet att arbeta i denna utvecklingsmiljö. Det ger studenterna en inblick i vad som krÀvs för att ett elektroniksystem ska bli en produktionsfÀrdig industriell produkt, sÀger Magnus Karlsson, bitrÀdande professor.

- Det Àr helt fantastiskt att Actia har valt att donera telematikutrustningen till studenter. Det visar pÄ att det finns ett stort vÀrde i de studenter som finns pÄ universitetet och att nÀringslivet Àr mer Àn intresserade av att investera i studenternas framtid. Studenterna fÄr möjligheten att arbeta med utrustning som anvÀnds i industrin just idag och med det, lÄta studenterna skapa verklighetsförankrade projekt. Detta leder till att studenterna Àr mer förberedda nÀr de vÀl kommer ut i arbetslivet. Ett vÀlkommet initiativ som jag hoppas bygger grund för framtida utveckling, sÀger Ramazan Uslu, LinTeks kÄrordförande.

Hör vad studenter och lärare tycker om utrustningen

Kontakt

Senaste nytt från LiU

Helen Köpman och drottningen samtalar med huvuden tÀtt ihop

Från Kårallen till Europakommissionen

En bild på en glad ung kvinna i intimt samspråk med drottningen. Vem är kvinnan, vad pratar de om? Fler bilder dyker upp. Det tycks stå ”Kårhusgeneral Helen Köpman” på namnskylten.

Lisbeth HÀgg stÄr utanför ingÄng 23 pÄ Campus Valla.

46 år på LiU – Lisbeth har sett universitetet utvecklas

”Det var med skälvande ben jag gick upp för märkesbacken”, säger Lisbeth Hägg, och minns även rädslan över att inte hitta rätt den första dagen. Året var 1979 – Lisbeth gjorde entré på Linköpings universitet och har inte lämnat Campus Valla än.

Krånglande ryggar blir hjälpta av BättreRygg

De flesta ryggar protesterar åtminstone någon gång i livet. Ofta är rörelse bästa hjälpen. Därför har forskare och fysioterapeuter i vården utvecklat vårdprogrammet BättreRygg, som nu uppmärksammats internationellt.