91ÊÓÆ”

09 oktober 2024

När nobelpriset i kemi för 2024 skulle tillkännages satt LiU-professorn Henrik Pedersen i direktsänd TV för att ge kommentarer på priset och pristagarna.

Henrik Pedersen
Henrik Pedersen

Under hösten blev Henrik Pedersen kontaktad av SVTs vetenskapsredaktion. De letade efter en kemist som kunde vara med vid tillkÀnnagivandet av nobelpriset i kemi och hade fÄtt ett tips frÄn en kemist i Lund som ofta Àr med i TV.

- Efter en liten intervju pÄ telefon ville de ha med mig i studion, sÀger Henrik Pedersen.

Vad tÀnker du om pristagaren?

- Fantastiskt roligt pris! Kul att KVA vÄgade ge bÄde fysikpriset och kemipriset till maskininlÀrning. Proteiner Àr verkligen inte mitt forskningsfÀlt, men det Àr oerhört spÀnnande nÀr man börjar tÀnka pÄ vad vi kan förstÄ kring proteiner och göra med proteiner tack vare forskningen Ärets kemipristagare har gjort, sÀger Henrik Pedersen.

Har du nÄgon egen favorit som du hoppas fÄr priset nÄgot Är?

- Ja, uppfinnaren bakom atomlagerdeponering (ALD),som jag forskar pÄ, Tuomo Suntola. Han uppfann ALD 1974 och idag Àr det en oumbÀrlig teknik för tillverkningen av alla chip som sitter i all elektronik vi har.

Att vara med i nationell TV var nÄgonting som Henrik Pedersen tyckte var roligt.

Det Àr en jÀtterolig utmaning att förklara forskning sÄ att alla kan förstÄ utan att det blir sÄ förenklat att det blir löjligt. Att fÄ vara med i direktsÀndning pÄ detta sÀtt gav verkligen mersmak.

Kontakt

Senaste nytt från LiU

Helen Köpman och drottningen samtalar med huvuden tÀtt ihop

Från Kårallen till Europakommissionen

En bild på en glad ung kvinna i intimt samspråk med drottningen. Vem är kvinnan, vad pratar de om? Fler bilder dyker upp. Det tycks stå ”Kårhusgeneral Helen Köpman” på namnskylten.

Lisbeth HÀgg stÄr utanför ingÄng 23 pÄ Campus Valla.

46 år på LiU – Lisbeth har sett universitetet utvecklas

”Det var med skälvande ben jag gick upp för märkesbacken”, säger Lisbeth Hägg, och minns även rädslan över att inte hitta rätt den första dagen. Året var 1979 – Lisbeth gjorde entré på Linköpings universitet och har inte lämnat Campus Valla än.

Krånglande ryggar blir hjälpta av BättreRygg

De flesta ryggar protesterar åtminstone någon gång i livet. Ofta är rörelse bästa hjälpen. Därför har forskare och fysioterapeuter i vården utvecklat vårdprogrammet BättreRygg, som nu uppmärksammats internationellt.

Taggar