91ÊÓÆ”

10 januari 2023

Här är Rosaura Casas populärvetenskapliga sammanfattning av projektet som 2021 tilldelades 500 000 kronor per år i två år, totalt en miljon kronor.

Rosaura Casas portrÀttbild
Fotograf: Thor Balkhed
Redan innan man fÄr Typ 1 Diabetes (T1D) gÄr det i mÄnga fall att hitta antikroppar i blodet, som Àr riktade mot kroppsegna Àmnen och tyder pÄ att nedbrytningen pÄgÄr. Ju fler sÄdana antikroppar desto större Àr risken för att utveckla sjukdomen, och genom att analysera dem kan man förutsÀga T1D. Genom att mÀta förekomst av diabetesrelaterade autoantikroppar i de insamlade blodproverna I ABIS-studien har vi funnit en grupp med individer som har en hög risk att insjukna i T1D.

Projekt strÀvar efter att förstÄ hur kroppens immunförsvar bidrar till att förstöra insulinproducerande celler. Studien innehÄller en jÀmförelse mellan barn som har haft autoantikroppar under lÄng tid utan att utveckla T1D och barn med flera autoantikroppar som fick sjukdomen efter ett kort period, samt noggrant matchade friska kontroller och diabetiska patienter.

Att immunförsvaret spelar en viktig roll vid uppkomsten av T1D Àr klarlagt, men varför immunförsvaret vÀnder sig mot den egna kroppen Àr till stor del okÀnt och trots decennier av intensiv forskning kring T1D Àr de grundlÀggande mekanismerna bakom sjukdomen Ànnu inte helt kÀnda.

MÄlet Àr att hitta mönster för vad det Àr som startar angreppet som leder till sjukdom, vilket kan ge oss viktig information om immunologiska förÀndringar som intrÀffar innan sjukdomen bryter ut. Vi söker ocksÄ efter markörer som kan utgöra bÀttre redskap för att förutsÀga vilka barn som kommer att utveckla autoimmunitet och i förlÀngningen T1D.

Kontakt

Om stiftelsen

Senaste nytt från LiU

Helen Köpman och drottningen samtalar med huvuden tÀtt ihop

Från Kårallen till Europakommissionen

En bild på en glad ung kvinna i intimt samspråk med drottningen. Vem är kvinnan, vad pratar de om? Fler bilder dyker upp. Det tycks stå ”Kårhusgeneral Helen Köpman” på namnskylten.

Lisbeth HÀgg stÄr utanför ingÄng 23 pÄ Campus Valla.

46 år på LiU – Lisbeth har sett universitetet utvecklas

”Det var med skälvande ben jag gick upp för märkesbacken”, säger Lisbeth Hägg, och minns även rädslan över att inte hitta rätt den första dagen. Året var 1979 – Lisbeth gjorde entré på Linköpings universitet och har inte lämnat Campus Valla än.

Krånglande ryggar blir hjälpta av BättreRygg

De flesta ryggar protesterar åtminstone någon gång i livet. Ofta är rörelse bästa hjälpen. Därför har forskare och fysioterapeuter i vården utvecklat vårdprogrammet BättreRygg, som nu uppmärksammats internationellt.