91ÊÓÆ”

23 januari 2025

Vinnova tilldelar Kristian Sandahl med kollegor vid avdelningen Programvara och system (SAS) 5,6 miljoner kronor till utveckling av metoder för kvalitetssäkring av programvara genererad av AI-modeller. Med bidrag från företag och Linköpings universitet (LiU) omsätter projektet närmare 18 miljoner kronor. 

Bild pÄ 8 personer och en roll up
Från vänster: Willem Meijer, Xin Sun, Masoud Sadrnezhaad, Kristian Sandahl, Dániel Varró, José Antonio Hernández López, Yiran Wang Fotograf: Marie Beckman

Det Vinnova-finansierade kompetenscentret Continuous Digitalization, CoDig, vid Chalmers Tekniska Högskola ska möjliggöra omvandling av den mjukvaruintensiva systemindustrin till en digitaliserad industri som fullt ut kan dra nytta av nästa generations dator- och kommunikationsinfrastruktur. Inom ramen för centret pågår forskning och samarbete inom olika fokusområden. Ett av dessa områden berör kontinuerlig och automatiserad kvalitetssäkring och verksamheten bedrivs vid Institutionen för datavetenskap (IDA) vid LiU. Kristian Sandahl, professor vid SAS, leder forskningen med ett nytt projekt inom området i nära samarbete med Dániel Varró, professor, SAS.

Kristian Sandahl, vad är bakgrunden till det nya projektet?

– LiU har varit med i forskningskonsortiet Software Center sedan 2014 tillsammans med fyra andra universitet och 14 företag. Inom konsortiet har vi bedrivit industrinära forskning inom programvaruteknik och produktutveckling. Dessutom har vi jobbat en del med affärsmodeller för programvaruintensiva system. De senaste åren har vi mer och mer tittat på data-driven utveckling och hantering av system som innehåller artificiell intelligens, AI, och maskininlärning, ML.

Vad vill ni uppnå?

– På IDA har vi varit mest aktiva inom integration, testning och kvalitetssäkring av programvara och examinerat en doktorand inom området, Azeem Ahmad. Sedan 2022 har vi fokuserat på testning och kvalitetssäkring av AI/ML-system och programvara genererade av AI-modeller.

Vårt mål är att ta fram robusta metoder och tekniker som kan öka tilliten för dessa system

Vårt mål är att ta fram robusta metoder och tekniker som kan öka tilliten för dessa system för att kunna automatisera stora delar av kvalitetssäkring, integration och leverans. Vi har också ett intresse av hållbarhet, där vi samarbetar med Vinnova och andra kompetenscenter.

Finansiering och deltagare

Projektet finansieras fram till december 2028 med 5 610 000 kronor från Vinnova, därefter sker en utvärdering med möjlighet till fortsatt finansiering. Totalt kommer LiU-projektet att omsätta närmare 18 miljoner kronor under fem år, varav en tredjedel utgörs av anslaget från Vinnova, en tredjedel av bidrag från företag, och en tredjedel av bidrag från LiU.

Med i projektet, förutom Kristian Sandahl och Dániel Varró, är doktoranderna Yiran Wang, Xin Sun och Masoud Sadrnezhaad, tillsammans med de vid SAS adjungerade lektorerna Daniel Ståhl (Ericsson) och Torvald Mårtensson (Saab). Associerade är José Antonio Hernández López, postdoktor, och doktoranden Willem Meijer. Genom Dániel Varró, Yiran Wang och de associerade deltagarna, är projektet även kopplat till WASP, Wallenberg AI autonomous systems and software program, den största enskilda forskningssatsningen i Sverige i modern tid.

TvÄ personer stÄr pÄ varsin sida om en roll up
Kristian Sandahl och Dániel Varró

Mer information

  • Företag som bidrar via Vinnova är: Axis Communication, DEIF, Ericsson, Grundfos, Jeppesen Systems, Saab, Scania, Siemens, Tetra Pak, Volvo Car Cooperation, och Volvo technology. Övriga företag: Advenica, Bosch, och ZenseAct.

Kontakt

Relaterat innehåll

Organisation

Senaste nytt från LiU

Studenter frÄn kursen From Lab to Market deltar i rundvandring i labbet

Från labb till marknad med studenters hjälp

I takt med att världen söker hållbara energilösningar har grön vätgas seglat upp som en nyckelspelare i omställningen. Vid Linköpings universitet får studenter nu chansen att arbeta med verkliga utmaningar kopplade till denna teknik.

Valentin Polishchuk.

Miljonstöd till forskningsprojekt som stärker Norrköping och universitetet

Tre projekt vid Campus Norrköping får 3,9 miljoner kronor från Norrköpings fond för forskning och utveckling för att stärka lokal samhällsutveckling och universitetets forskningsmiljö.

MÄlvakt med armarna i kors

Hon får både fotboll och studier i mål

Som målvakt i IFK Norrköping har Sofia Hjern varit med på klubbens resa från division ett till damallsvenskan. Nu har hon även kallats till A-landslaget – samtidigt som hon läser beteendevetenskap vid Linköpings universitet.