91ÊÓÆ”

30 juni 2025

Den nya socialtjänstlagen som träder i kraft i juli 2025, har ambitionen att vara mer tillgänglig, förebyggande, kunskapsbaserad och ha ett tydligare barnrättsperspektiv. Här har vi samlat information om socialtjänstens arbete med barn och unga som utsatts för våld.

illustration tvÄ hÀnder, en vuxen och ett barn
– Den nya socialtjänstlagen har en hög ambitionsnivå. Alla barn har rätt att få sina behov tillgodosedda och att arbeta proaktivt i stället för reaktivt är rätt väg att gå. Från den 1 juli behöver vi gå från ord till handling. För att kunna göra det behöver socialtjänsten få förutsättningar att leva upp till lagstiftarens intentioner. Det är nu arbetet börjar och det här arbetet behöver vi göra tillsammans, säger Maria Johansson, ansvarig för socialtjänstprogrammet på Barnafrid.

Nätverk ger stöd i förändringsarbetet

Under våren anordnade Barnafrid en nätverksträff på temat ny socialtjänst för yrkesverksamma inom socialtjänsten. Föreläsningarna under träffen hade fokus på arbetet med barn, unga och våld.

Efter vårens nätverksträff har Barnafrid fått flera önskemål om att skapa ett forum för socialtjänstens medarbetare, för att underlätta spridning av mer praktisk kunskap om arbetet med barn, unga och våld, i omställningen till ett mer proaktivt arbetssätt.

Den 14:e oktober bjuder därför Barnafrid in till en ny digital nätverksträff för socialtjänsten. Då kommer vi tillsammans med Socialstyrelsen att besvara frågor om förändringarna i arbetet med barn, unga och våld.

För att kunna ge dig som är yrkesverksam inom socialtjänsten bästa möjliga stöd i detta arbete och förändringarna i nya socialtjänstlagen, vill vi veta vad du önskar mer kunskap om. I anmälan till nätverksträffen finns en sådan fråga och de önskemål som kommer in denna väg kommer att forma innehållet under nätverksträffen. (En länk till evenemanget finns längre ner på denna sida.)

– Det är glädjande att regeringen tydliggjort att socialtjänstens arbete ska vila på en kunskapsbaserad grund. Det i kombination med en mer tillgänglig och förebyggande socialtjänst ökar möjligheterna att tidigt upptäcka barn och unga som utsätts för våld och ge dem det stöd de behöver. Men för att omställningen ska lyckas krävs att även andra verksamheter, som styrs av annan lagstiftning, förändrar sina arbetssätt och samverkar. Att förebygga våld är ett gemensamt ansvar för hela samhället, säger Johanna Sohl, utredare på Barnafrid.

Föreläsningar om nya lagstiftningen från nätverksträffen för socialtjänst maj 2025

Den nya lagen och stöd till kommunerna i omställningsarbetet

Sayran Khayati, jurist och Helena Stålhammar, utredare Socialstyrelsen.

Hinder och möjligheter för att nå barn till socialtjänstens stödgrupper

Maria Svensson, doktorand vid Lunds universitet.

Barns delaktighet i socialtjänstens utredningar och öppna insatser

Karin Blomgren, Socialstyrelsen.

Kommande evenemang hos Barnafrid på temat

Samlad information om den nya socialtjänstlagen

Kontakt

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Studenter frÄn kursen From Lab to Market deltar i rundvandring i labbet

Från labb till marknad med studenters hjälp

I takt med att världen söker hållbara energilösningar har grön vätgas seglat upp som en nyckelspelare i omställningen. Vid Linköpings universitet får studenter nu chansen att arbeta med verkliga utmaningar kopplade till denna teknik.

Valentin Polishchuk.

Miljonstöd till forskningsprojekt som stärker Norrköping och universitetet

Tre projekt vid Campus Norrköping får 3,9 miljoner kronor från Norrköpings fond för forskning och utveckling för att stärka lokal samhällsutveckling och universitetets forskningsmiljö.

MÄlvakt med armarna i kors

Hon får både fotboll och studier i mål

Som målvakt i IFK Norrköping har Sofia Hjern varit med på klubbens resa från division ett till damallsvenskan. Nu har hon även kallats till A-landslaget – samtidigt som hon läser beteendevetenskap vid Linköpings universitet.