91ÊÓÆ”

21 december 2023

Linköpings universitet vill med det nya masterprogrammet Etik, vetenskap och policy göra skillnad i världen genom att lära studenter att driva förändring och påverka politiken och på så sätt förbättra samhället.

Ung kvinna med mörkt hÄr i tofs och en penna i handen samtalar med tre unga mÀn framför en glasvÀgg med post-itlappar
Fotograf: Maskot Bildbyrå AB

Programmet, som har det engelska namnet Ethics, Science and Policy, Àr internationellt och vill samla studenter med olika bakgrund frÄn flera olika ÀmnesomrÄden för att ge möjlighet till möten och diskussioner kring aktuella samhÀllsfrÄgor. Det kan till exempel handla om frÄgor rörande utbildning, hÀlsovÄrd, riskhantering, skatter eller forskning. Studenterna kommer fÄ lÀra sig att utvÀrdera, utveckla och utforma policies genom att studera vetenskap, politik och tillÀmpad etik, med inriktning pÄ policyutformning. De kommer ocksÄ fÄ lÀra sig att skriva policies, pÄ olika sÀtt för olika mottagare.

Unikt program

Ett program med denna inriktning mot det mer filosofiskt analytiska perspektivet intar en unik position i det svenska masterprogramlandskapet, menar Lars Lindblom som Àr programansvarig.

Lars Lindblom, programansvarig.
Foto
Charlotte Perhammar
- Vi tycker att det Àr intressant att fundera pÄ vad man ska göra med viktiga saker. Vad ska man göra med sjukvÄrden, vem fÄr vilken vÄrd under vilka omstÀndigheter? Hur tÀnker man kring riskhanteringsmetoder? Hur ska man tÀnka om rÀttvisa? sÀger Lars Lindblom.

PolicyfrÄgor Àr viktiga

Programmet passar den som vill skaffa sig de praktiska redskapen som man behöver för att faktiskt arbeta praktiskt med policies.

- Vi tror att frÄgorna Àr viktiga eftersom vi tycker att de Àr intressanta i sig sjÀlva, men ocksÄ att de Àr viktiga för hur vi lever tillsammans, för hur samhÀllet blir och för att göra vÀrlden till en bÀttre plats om vi kan, fortsÀtter Lars Lindblom.

PolicyfrÄgor Àr nÄgot som i dag Àr viktigt inom de flesta stora organisationer och företag. HÀr finns en arbetsmarknad, framför allt inom planerings-, utvecklings-, lednings- och utvÀrderingsarbete, bÄde nationellt och internationellt.

Under utbildningens gÄng kommer studenterna fÄ möta representanter för olika tÀnkbara arbetsgivare som presenterar fallstudier, till exempel frÄn Katastrofmedicinskt centrum, Linköpings kommun eller Tand- och lÀkemedelsförmÄnsverket (TLV). Exempel pÄ andra verksamheter dÀr den hÀr profilen Àr efterfrÄgad Àr inom regioner och fackförbund.

Kontakt

Läs mer om programmet

Senaste nytt från LiU

Studenter frÄn kursen From Lab to Market deltar i rundvandring i labbet

Från labb till marknad med studenters hjälp

I takt med att världen söker hållbara energilösningar har grön vätgas seglat upp som en nyckelspelare i omställningen. Vid Linköpings universitet får studenter nu chansen att arbeta med verkliga utmaningar kopplade till denna teknik.

Valentin Polishchuk.

Miljonstöd till forskningsprojekt som stärker Norrköping och universitetet

Tre projekt vid Campus Norrköping får 3,9 miljoner kronor från Norrköpings fond för forskning och utveckling för att stärka lokal samhällsutveckling och universitetets forskningsmiljö.

MÄlvakt med armarna i kors

Hon får både fotboll och studier i mål

Som målvakt i IFK Norrköping har Sofia Hjern varit med på klubbens resa från division ett till damallsvenskan. Nu har hon även kallats till A-landslaget – samtidigt som hon läser beteendevetenskap vid Linköpings universitet.