91ÊÓÆ”

22 maj 2024

Civilingenjörsprogrammen Kommunikation, Transport och Samhälle (KTS) och Elektronikdesign (ED) har i år genomfört ett gemensamt projekt som en del i studenternas kandidatarbete.

Robotar
Fotograf: Thor Balkhed

I en vÀrld dÀr effektivitet och snabbhet Àr avgörande, stÄr företag inför utmaningen att minimera lagerkostnader samtidigt som de behÄller förmÄgan att snabbt leverera produkter. Studentprojektet har under vÄren fokuserat pÄ att arbeta med avancerade sensorer och utveckla och testa en prototyp för automatisk plockning av produkter i ett lager.

Studenterna har utvecklat fyra prototyper som bestÄr av fristÄende styrsystem och sjÀlvkörande fordon, kÀnda som Automated Guided Vehicles (AGV), som har utvecklats för att tillsammans, parvis, planera och genomföra plockning i en lagermodell.

Syftet Àr att lÀra sig konstruera och implementera ett överordnat styrsystem som kommunicerar med AGV:erna för att planera och övervaka deras rörelser i en modell av ett lager. Denna praktiska erfarenhet ger dem inte bara möjlighet att applicera kunskaper inom logistik, utan Àven kunskaper i robotik och automation, och vÀrdefulla insikter i teamarbete och problemlösning.

Fotograf: Martin Waldemarsson

Läs mer om utbildningarna

Senaste nytt från LiU

Helen Köpman och drottningen samtalar med huvuden tÀtt ihop

Från Kårallen till Europakommissionen

En bild på en glad ung kvinna i intimt samspråk med drottningen. Vem är kvinnan, vad pratar de om? Fler bilder dyker upp. Det tycks stå ”Kårhusgeneral Helen Köpman” på namnskylten.

Lisbeth HÀgg stÄr utanför ingÄng 23 pÄ Campus Valla.

46 år på LiU – Lisbeth har sett universitetet utvecklas

”Det var med skälvande ben jag gick upp för märkesbacken”, säger Lisbeth Hägg, och minns även rädslan över att inte hitta rätt den första dagen. Året var 1979 – Lisbeth gjorde entré på Linköpings universitet och har inte lämnat Campus Valla än.

Krånglande ryggar blir hjälpta av BättreRygg

De flesta ryggar protesterar åtminstone någon gång i livet. Ofta är rörelse bästa hjälpen. Därför har forskare och fysioterapeuter i vården utvecklat vårdprogrammet BättreRygg, som nu uppmärksammats internationellt.